Raskaus ja hieronta - Voiko raskaana mennä hierontaan? Tämä on yleinen kysymys, jota mietitään kun raskauden aikana alkaa niskat jumittumaan ja alaselkää jomottamaan. Raskauden aikana hierontaan voit tulla kaikille hierojillemme ja fysioterapeuteillemme. Hieronta-aikaa varatessa kannattaa ilmoittaa, millä viikoilla olet, niin voimme ottaa sen hieronnassa huomioon. Raskauden alkuvaiheessa voi olla hieronnassa vielä vatsamakuulla. Vatsan kasvaessa kylkimakuuasennossa raskausajan hieronta on rentouttavaa ja miellyttävää. Lisäksi hieronta on mahdollista tehdä niin, että olet istuma-asennossa.
Raskauden aikana naisen keho muuttuu paljon. Seurauksena on monenlaisia oireita ja kiputiloja. Monet odottavat äidit miettivät, mikä tähän voisi auttaa, ja voivatko he esimerkiksi mennä hierontaan. Jokainen kokee ja aistii kehonsa muutoksia eri tavoin. Jokaista on kohdeltava yksilöllisesti ja pyrittävä vastaamaan juurin hänen tavoitteisiinsa.
Raskaus jaetaan kolmeen vaiheeseen, joissa jokaisessa on tyypilliset oireensa, jotka tulisi ottaa huomioon hieronnassa.
Tyypillisimpiä tuntemuksia tai oireita alkuraskauden aikana ovat pahoinvointi, väsymys, palelu, huimaus, rintojen arkuus, tihentynyt virtsaamistarve ja vihlaisut alavatsassa, nivustaipeissa, lonkissa ja häpyluuliitoksessa.
Alkuraskauden aikana näkyvät fyysiset muutokset eivät ole niin isoja kuin kahden jälkimmäisen vaiheen aikana. Hormonaaliset vaikutukset alkavat jo alkuraskaudessa, jolloin keho alkaa valmistautua sikiön kasvuun ja synnytykseen. Raskauden alkuvaiheessa keskenmenon riski on suurempi, minkä takia tulisi hieronnassa välttää liiallista voimankäyttöä ja pyrkiä välttämään synnytystä käynnistäviä akupisteitä.
Asiakasta voidaan alkuraskauden aikana hieroa vielä niin, että hän on vatsallaan, kyljellään tai istuen. Tärkeintä on löytää sellainen asento, missä hän kokee olonsa mukavaksi. Alkuraskauden aikana hieronnan ensisijainen tarkoitus on pyrkiä rentouttamaan ja antaa hänelle ohjeita, millä keinoin hän itse pystyy parantamaan omaa fyysistä kuntoaan ja toimintakykyään myös raskauden aikana. Tärkeää on kannustaa ja ohjata asiakasta liikkumaan. Etenkin vatsa- ja selkälihasten vahvistaminen on alkuraskaudessa tärkeää, sillä raskauden edetessä se ei ole enää niin helppoa. Hyvä fyysinen kunto auttaa selviytymään paremmin raskausajasta ja synnytyksestä ja nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen.
Tämä on yleensä raskauden energisintä aikaa. Keskiraskauden aikana hemoglobiini laskee ja asiakasta saattaa huimata helposti. Etenkin hierontapöydältä noustessa on varmistettava, että asiakas pysyy pystyssä. Sikiö kasvaa voimakkaasti keskiraskauden aikana, jolloin sikiön aiheuttama paine lannerangan ja lantion alueelle heikentää jalkojen verenkiertoa. Oireina ovat selkäkipu, suonenvedot, jalkojen turvotus ja suonikohjut. Keskiraskauden aikana hieronta on kevyttä ja rentouttavaa. Jalkojen alueelle voidaan tehdä kevyttä hierontaa jalkojen turvotuksen vähentämiseksi. Keskiraskauden aikana huomioita vaativia alueita ovat hartiat, selkä, pakarat ja jalat. Hieronta voidaan suorittaa niin, että asiakas istuu tai on kylkimakuulla. Pienokaisen kehittyessä iho alkaa myös venymään. On tärkeää huolehtia ihon kosteuttamisesta erilaisin rasvoin ja voitein. Hieronnalla voidaan lisätä ihon verenkiertoa ja elastisuutta, jolloin ei synny niin helposti arpikudosta.
Asiakasta on hyvä kannustaa liikkumaan, jotta lihaksisto pysyy paremmassa kunnossa synnytystä varten. Uinti, vesijuoksu ja erilaiset jumpat ovat hyviä liikuntamuotoja.
Loppuraskauden aikana sikiön paine vatsa- ja rintaonteloon aiheuttaa suoliston toiminnan hidastumista, virtsaamisen tarpeen lisääntymistä, närästystä, hengenahdistusta ja nopeampaa hengästymistä fyysisissä suorituksissa, kun kohtu nousee ylös kylkikaareen. Kehon painopiste on muuttunut eteen- ja alaspäin, jolloin etenkin lannerangan luonnollinen kaari voimistuu. Selkä- ja häpyluuliitoskivut ovat loppuvaiheessa pahimmillaan, jolloin alaselän hieronta entistä tärkeämpää. Lantion ja selän mobilisointia tulee kuitenkin välttää, löystyneiden nivelsiteiden takia. Turvotus käsissä, jaloissa ja kasvoissa lisääntyy ja kädet saattavat myös puutuilla. Raajojen alueelle kannattaa tehdä lymfaattista ja nestekiertoa parantavaa hierontaa vähentämään turvotusta.
Lämpöhoitoa voi käyttää alavatsaan, selkään ja hartiaseudulle lisäämään verenkiertoa. Kylmähoitoa voi käyttää jalkoihin ja käsiin vähentämään turvotusta. Lämpö- ja kylmähoidon kanssa kannattaa olla maltillinen. Asiakkaan tarkkailu lämpö- ja kylmähoidon aikana erityisen tärkeää.
Ruokaa ei kannata syödä muutamaan tuntiin ennen hierontaan tuloa, ettei tule pahan olon tunnetta. Helpoin hieronta-asento on istualtaan, mutta kylkimakuukin käy. Alavatsa kannattaa tukea hyvin muutamalla tyynyllä. Hieronnalla voi helpottaa synnytyksen käynnistyessä selkäkipuja.
Hieronta on turvallinen hoitomuoto raskauden aikana. Jos olet epävarma hieronnan suhteen, niin kannattaa keskustella oman lääkärisin kanssa ja soittaa paikallisille hierojille ja kysyä, miten hyvin he ovat perehtyneet raskaana olevien hierontaan. Raskauden aikana voi hyötyä erilaisista tukivöistä, joten kysy rohkeasti apua niiden valintaan. Hieronnan lisäksi ohjeistamme sinua, miten pystyt itse vaikuttamaan mahdollisiin vaivoihin. Autamme sinua myös lähtemään liikkelle raskauden jälkeen ja palautumaan raskauden aiheuttamista muutoksista.