02/09/2021

Hieronta osana fysioterapiaa ja kuntoutusta

Hieronta osana fysioterapiaa - Kipu, jomotus tai särky ovat tuttuja tunteita monille suomalaisille ja usein näihin etsitään ensisijaisesti nopeaa helpotusta, kuten särkylääkkeitä, venyttelyä tai hierontaa. Hieronta toimiikin erinomaisena apuna akuuttiin kipuun sekä tukena muille hoitomuodoille, kuten fysioterapialle tai valmennukselle. Pelkän hieronnan vaikutus on usein lyhytaikainen ja siksi parhaimmat hoitotulokset saavutetaankin yhdistämällä hierontaa terapeuttiseen harjoitteluun ja ohjaukseen. Hieronnan avulla voidaan helpottaa kivun tunnetta ja kivun helpottuessa saavutetaan positiivisia vaikutuksia toimintakykyyn ja jaksamiseen, kun kaikki energia ei mene kivun kanssa taistelemiseen.

hieronta osana fysioterapiaa-Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia
Hieronta oikein toteutettuna auttaa tekemään harjoitteita kivuttomammin, isommalla liikelaajuudella ja paremmalla liikkeellä.

Hieronnan vaikutukset

Hieronnan vaikutukset perustuvat aineenvaihdunnan lisääntymiseen sekä hermostollisen ärsytyksen vähenemiseen, minkä myötä lihakset rentoutuvat ja liikkuminen helpottuu. Hetkellinen liikelaajuuksien lisääntyminen mahdollistaa sujuvamman liiikkumisen kivuntunteen ja liiallisen varomisen vähentyessä. Kivuntunteen vähentyessä keskittymiskykyä riittää myös muuhun, mikä mahdollistaa aktiivisemman otteen kivunhoitoon. Hieronta ei vahvista lihaksia tai lisää rasituksen sietokykyä. Harva vaiva helpottaa tai vaivan syy selviää pelkästään lepäämällä tai lääkkeitä syömällä, vaan pysyvät muutokset kivussa edellyttävät nousujohteista ja säännöllistä kuormitusta. Vähitellen kuormitusta (=liikettä, rasitusta, harjoittelua) lisäämällä kudokset vahvistuvat ja pystyvät näin paremmin sietämään arjessa tulevaa rasitusta ilman kivun voimistumista. 

Hieronta osana fysioterapiaa

Fysioterapiaan ja kuntoutukseen kuuluva harjoittelu ei kuitenkaan poissulje hieronnan hyödyntämistä kivunhoidossa ja lihaskireyksien helpottamisessa. Hieronta on oiva lisä kuntoutusta, mutta pääpaino tulee aina olla aktiivisella tekemisellä. Monia vaivoja voidaan helpottaa hieronnan avulla, mutta tämä helpotuksen tunne säilyy vain hetken. Jos haluat päästä pysyvästi eroon vuosia vaivanneesta kivustasi, ei kukaan voi tehdä asioita puolestasi. Fysioterapeutti on ihmiskehon ja liikkumisen asiantuntija. Fysioterapeutin ammattitaidon ydinosaamiseen kuuluu sekä akuuttien, että pitkittyneiden vammojen kuntoutus. Pysyviä ja pitkäkestoisia tuloksia saavutetaan ainoastaan aktiivisen yhdessä suunnitellun tekemisen, sujuvan vuorovaikutuksen sekä tutkittuun tietoon perustuvien menetelmien avulla. Tähän ei ole olemassa taikatemppuja, vaan jokainen asiakas tulee arvioida yksilönä ja kuntouttaa yksilöllisesti.

hieronta osana fysioterapiaa
fysioterapia
hieronta
urheiluhieronta
fysio
omt-fysioterapia
Pysyviä ja pitkäkestoisia tuloksia saavutetaan ainoastaan aktiivisen yhdessä suunnitellun tekemisen, sujuvan vuorovaikutuksen sekä tutkittuun tietoon perustuvien menetelmien avulla.

Pysyvät muutokset edellyttävät nousujohteista ja säännöllistä kuormitusta

Ajattelepa esimerkiksi tilannetta, jossa polvesi on ollut jo vuosia niin kipeä jokaisen pidemmän kävelylenkin jälkeen, että ainoa apu on ollut särkylääke, jota ilman et ole päässyt sängystä ylös. Mielessäsi olet mieltänyt kivun johtuvan kovalla alustalla kävelemisestä, geeneistä, vääristä kengistä tai lääkärin toteamasta nivelrikosta. Eihän tähän voi auttaa mikään muu kuin uusi tekonivel, tarvitseehan autokin jossain vaiheessa varaosia. Tämä on ehkä hieman kärjistetty esimerkki, mutta silti useat kivusta kärsivät ajattelevat juuri näin. Heidän ajatuksissaan kipu on aina läsnä, eikä sille mahda mitään, on vain purtava hammasta ja jatkettava elämää. 

Mitä jos sanomme, että tähänkin kipuun on mahdollista vaikuttaa niin, ettei sinun tarvitse enää koskaan huolehtia siitä liikkuessasi? Tässäkään tapauksessa hieronta ei paranna polven toimintaa, vaan oikeampi lähestymistapa löytyy fysioterapeutin ohjaamasta polvea vahvistavasta harjoittelusta. Harjoittelun myötä polveen vaikuttavien lihasten voimaa ja kestävyyttä lisätään, jotta polvi kestää jatkossa paremmin rasituksen, eikä kipeydy kävellessä. Passiivinen lähestymistapa (hieronta, venyttely, “naksautukset”) ei poista alkuperäistä kivun aiheuttajaa ja vaikutus on vain hetkellistä (päiviä tai viikkoja). 

Kirjoittanut Jesse Asikainen

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram