05/07/2019

Hieronta ja astma

Astma on yleinen, keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus ja sitä sairastaa noin joka kymmenes suomalainen. Astman hoidossa voidaan hyödyntää lääkehoidon lisäksi myös monia muita itsehoidollisia tapoja, kuten terveellistä ruokavaliota, monipuolista ja kuormittavaa liikuntaa, tupakoimattomuutta sekä hierontaa ja fysioterapiaa.

Astman taudinkuva on aaltomainen. Hengitystieinfektio, siitepöly, pakkanen tai muu ärsyke voi aiheuttaa astman pahenemisvaiheen, jossa keuhkoputket ärtyvät ja ahtautuvat, ja tavanomaisen hoitavan lääkityksen lisäksi saatetaan tarvita muun muassa tablettikortisonikuuri. Luotettavaa ja helppokäyttöistä lisätietoa astman oireista ja diagnoosista, hoidosta sekä omahoidosta saa esimerkiksi Hengitysliiton sivuilta.

Uusimmissa tutkimuksissa on löydetty viisi astman alatyyppiä ( Tutkimusterveisiä astmasta -video). Astma voikin olla erilainen eri ihmisillä. Lisäksi lähtötilanteeseen vaikuttavat potilaan fyysinen kunto ja kulloinenkin terveystilanne. Nämä seikat yhdessä asettavat omat haasteensa niin lääkehoidolle kuin erilaisille omahoidon muodoillekin.

Seuraavaksi esitellään astman omahoidon muodoista hieronnan ja fysioterapian hyötyjä.

Hieronta ja astma

Hieronnassa on monia vaihtoehtoja mm. urheiluhierontaa ja klassista hierontaa. Asiakkaan näkökulmasta suurin merkitys on sillä, miten asiakkaan hoito suunnitellaan ja kuinka hyvin yksilön tarpeet otetaan huomioon. Jos hierojalla on myös fysioterapeutin koulutus, tuo se lisää osaamista perussairauksien, kuten reuman, diabeteksen tai astman hoitoon. Kun valitset itsellesi ammattilaista kannattaa ottaa selvää hänen osaamisestaan ja koulutuksestaan sekä tiedustella, onko kyseisellä ammattilaisella osaamista/kokemusta astmasta ja sen hoidosta

"Huomasin konkreettisen eron jo heti ensimmäisen hierontakerran jälkeen. Tuntui kuin rintakehän päällä ollut panssari olisi sulanut pois." - Jutta Helenius

[kad_youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=tI5Jd6r1NPk&t=30s" maxwidth=500 ]

Kuinka usein olisi hyvä käydä hieronnassa/fysioterapiassa?

Sopiva hoitotiheys vaihtelee yksilön ja tilanteen mukaan. Jos astman pahenemisvaiheen aikana sinulle nousee esimerkiksi kuume, ei hieronta ole tuolloin suositeltavaa. Jos pahenemisvaihe on seurausta esimerkiksi lisääntyneestä katupölystä, eikä sinulla ole kuumetta, voidaan hieronnan avulla helpottaa oireilua ja vähentää lihasjännitystä, jolloin myös hengittäminen helpottuu. Lähtötilanne saattaa vaihdella laidasta laitaan riippuen asiakkaan fyysisestä kunnosta ja senhetkisestä terveystilanteesta.

Hoitamattomana tai pahenemisvaiheen aikana/jälkeen saattavat rintakehän, niska-hartiaseudun, kaulan ja kylkien lihakset sekä pallealihas olla voimakkaasti jännittyneet. Usein tässä vaiheessa hengitys tuntuu raskaalta ja syvään hengittäminen saattaa vaatia töitä myös sellaisilta lihaksilta, jotka eivät normaalisti hengitykseen juurikaan osallistuisi. Moni astmaatikko hakee apua vasta siinä vaiheessa, kun oireina on muita niska-hartiaseudun vaivoja. Jos sinulla on akuutteja oireita, kuten päänsärkyä, käsien puutumista tai huimausta, olisi käynnit hyvä ajoittaa noin viikon välein. Tällöin keho ehtii palautumaan rauhassa edellisestä käsittelystä, mutta ensimmäisen käynnin vaikutukset ovat vielä tallella. Yleensä näkyvien tulosten aikaansaaminen edellyttää kahdesta neljään hoitokertaa.

Älä suotta jännitä hierojan tai fysioterapeutin vastaanotolle hakeutumista

Hierojan tai fysioterapeutin vastaanotolle hakeutumista ei tarvitse pelätä. Hierojat ja fysioterapeutit ovat ammattilaisia, jotka ovat tottuneet työskentelemään erilaisten ihmisten ja vaivojen kanssa. Heillä on terveydenhuollon ammattilaisina salassapitovelvollisuus. Ammattitaitoinen fysioterapeutti keskustele kanssasi hoidon etenemisestä ja kertoo, mitä hoidossa tullaan tekemään ja miten sinä tulet siitä hyötymään. Hänelle kannattaa kertoa vapaasti mieltäsi askarruttavista asioista astman hoitoon ja astman kanssa liikkumiseen liittyen.

Hierontatilanteessa hoidettavan asentoa voidaan muokata tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi päinmakuulla oleminen tuntuu ahdistavalta, voidaan hieronta tehdä kyljellään tai selinmakuulla. Hoidon sisältö ei ole etukäteen kiveen hakattu, vaan osaava terapeutti pystyy muokaamaan hoitoa ja tekniikoita asiakkaan tilanteen ja reaktioiden mukaan. Myös hoidon vaikuttavuuden takia on tärkeää, ettei hoitoa tehdä täysin samanlaisena jokaiselle, vaan sitä muokataan kulloisenkin tarpeen mukaan.

"Mä olen kärsinyt ihan turhaan sellaisista vaivoista, joihin hieronnalla ja fysioterapialla pystytään vaikuttamaan." - Jutta Helenius

[kad_youtube url="https://youtu.be/Xl5UqiKPD-g" maxwidth=500 ]

Hieronnan lisäksi astmaatikko hyötyy myös fysioterapiasta, jossa hoitokertoihin voidaan sisällyttää käsittelyn lisäksi myös muita hoitokeinoja, kuten hengitysharjoituksia, lihaksistoa vahvistavia ja liikkuvuutta lisääviä harjoitteita tai esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa parantavaa liikuntaa. Fysioterapeutin ohjauksessa liikunnan aloittaminen tai liikunnan pariin palaaminen  on helppoa ja turvallista ja opit löytämään paremmin oman hengityksesi rajat. Fysioterapeutti auttaa vähentämään mahdollisia liikuntaan sekä hengästymiseen liittyviä pelkoja ja opettaa sinua löytämään itsellesi sopivimmat tavat liikkua.

Seuraavassa blogitekstissä paneudumme tarkemmin liikuntaan, kunnon kehittämiseen ja siihen, miten hyvä kunto vaikuttaa astman kanssa elämiseen.

Kirjoittajat: Jutta Helenius, fysioterapeutti Jesse Asikainen ja fysioterapeutti Arttu Peltola

Tämä blogiteksti on ensimmäinen blogiteksti, jonka olemme kirjoittaneet yhdessä asiakkaamme kanssa. Blogiteksti on saanut alkunsa Jutan palavasta tahdosta antaa itsensä astmatutkimukselle ja tahdosta auttaa muita astmaatikkoja pitämään parempaa huolta itsestään ja voimaan paremmin. Hieronta ja astma -blogiteksti on alkusysäys astmaan liittyville blogiteksteille. Haluamme tuoda esille myös fysioterapeuttien ammattitaidon ja roolin perussairauksien, kuten astman hoidossa.

Proxima Finland palvelee sinua Tampereella Lielahdessa sekä Tampellassa ja Hämeenkyrössä.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram