Tampereella purentaelimistön vaivoissa auttaa fysioterapeutti Heta Ylipaavalniemi ja Hämeenkyrössä fysioterapeutti Jami Tapaninen.
Kuuluuko leukanivelestäsi naksetta suuta avatessasi tai sulkiessasi? Heräätkö usein leuka kipeänä? Tuntuuko leukasi kankealta tai kärsitkö kummallisesta niskakivusta tai päänsärystä, joihin hieronta tai venyttely saattaa auttaa vain hetkellisesti? Nämä ovat kaikki purentaelinten toimintahäiriön yleisiä oireita, jotka ovat hammassäryn jälkeen yleisin pään alueen kiputila. Syyt voivat liittyä leukaniveleen, siihen kiinnittyviin lihaksiin tai jopa hartiarenkaan toimintaan. Jos sinulla herää kysymyksiä TMD-fysioterapiasta voit olla yhteydessä asiantuntijaamme Jami Tapaniseen.
Purentaelinten toimintahäiriöitä voidaan hoitaa ja ennuste on yleensä hyvä. Vaivat eivät ole vaarallisia, enimmäkseen harmillisia. Mutta ne voivat vaikuttaa elämänlaatuun, aiheuttaessaan päivittäistä ärsytystä. Toisin kuin purentalihashieronnassa, fysioterapiassa tarkastellaan myös muita asioita kuin lihaskireyttä. Oireen syntyyn saattavat vaikuttaa myös työasennot, totutut liikkumistavat ja syntymässä saatu rakenne. Lihaskireyden vähentäminen hieromalla lihaksia on usein hyvä ensiapu, mutta sillä ei voida vaikuttaa kaikkiin tekijöihin, joita asiaan saattaa liittyä. Usein muutamalla pienellä muutoksella päivittäisiin rutiineihin saadaan jo hyviä tuloksia aikaan. Kun esimerkiksi leukanivelen rajoittunut liikesuunta ollaan löydetty, harjoitukset hoilla sitä voi hoitaa, ovat helppoja oppia eikä niiden tekeminen vaadi kuin pari minuuttia päivässä.
Fysioterapiakäynnillä tutkitaan yleinen ryhti, leukanivelen toiminta suuta avattaessa ja suljettaessa sekä yläniskan ja leukanivelen yhteistoiminta, arvioidaan mahdollisten purentavirheiden vaikutus leukanivelen toimintaan ja mitataan purenta tarkemmin. Purennan mittauksia verrataan viitearvoihin, jotta voidaan valita tehokkaimmat käsittelyt ja harjoitukset. Mittaukset tehdään hoitojakson alussa ja lopussa. fysioterapia ei keskity vain leukaniveleen ja purentalihaksiin, vaan niiden lisäksi tarkastellaan laajemmin myös niihin läheisesti liitoksissa olevien kudosten toimintaa. Parhaan hoitotuloksen kannalta on tärkeää myös kartoittaa niitä arkeen liittyviä tekijöitä, joihin vaikuttamalla voidaan helpottaa oireita.
Jo muutamilla yksinkertaisilla harjoituksilla on mahdollista tasapainottaa purentalihasten, niskan ja yläselän toimintaa niin, että esimerkiksi kiusallinen naksuminen suuta avattaessa loppuu. Ellei oireita saada kokonaan pois, niitä voidaan vähintäänkin lievittää. Fysioterapiaan kuuluu aina omatoimisen harjoittelun opettelu, jotta leukanivelen kipuun ja liikehäiriöihin on mahdollista puuttua myös omatoimisesti. Sillä tavalla oireet saa hallintaan ja niiden aiheuttama häiriö vähenee. Hoidon loppuvaiheessa saattaa olla syytä myös ottaa purennan tasapainottaminen puheeksi hammaslääkärin kanssa.
Toisinaan purentaelinten ongelmiin liittyy myös äänenkäytön ongelmia, niissä tapauksissa, joissa ollaan puututtu mekaanisiin tekijöihin, mutta ääni kuristuu edelleen kurkkuun.
”Hammaslääkärini totesi minun narskuttelevan hampaitani ja samalla huomattiin myös rajoitteita leukanivelen liikkeessä. Lääkäri suositteli fysioterapiaa vaivaan ja varasin ajan Proxima Finlandille. Neljän viikon hoitojakson aikana tehtyjen käsittelyjen ja ohjattujen harjoitusten jälkeen tilanne oli parantunut. Suuni aukesi paremmin narskumatta ja ajoittain vaivanneet päänsäryt olivat poissa. Olen jatkanut harjoitteiden tekemistä ja ajoittain otan uuden käynnin luona, jos vanhat ongelmat palaavat.”
Harrastan laulua ja puhun työssäni paljon asiakkaiden kanssa. Toisinaan ääni ikään kuin loppuu kesken ja kurkussa tuntuu ikävä palan tunne. Osaan aika hyvin jo tehdä erilaisia harjoituksia, mutta tällä kertaa niistä ei oikein ollut apua. Kysyin laulunopettajaltani mitä voisin tehdä asialle. Hän suositteli käymään hieronnassa. Hän tiesi Tampellassa työskentelevän fysioterapeutin, joka on kuulemma taitava käsittelemään kaulan lihaksia ja purentalihaksia. Vaikka olisin ehkä voinut vielä pärjätä oireiden kanssa, ajattelin kokeilla, koska täytyyhän tämä saada jotenkin ratkaistua. Fysioterapeutti tutki tarkkaan niskan, kaulan ja leukanivelten toiminnan. Osa testiliikkeistä oli vähän hassun tuntuisia, mutta niiden avulla selvisi, että kaulani yläosaan oli kehittynyt kireys, joka jumitti kurkunpääni ylemmäs kuin sen tarvitsisi olla. Jo ensimmäisen kerran jälkeen palan tunne kurkussa helpotti. Keskustelimme myös yhdessä harjoituksista, joita jo teen ja valitsimme niistä ne, jotka parhaiten auttaisivat pitämään tilanteen hyvänä.
Sanna, 36