Kipufysioterapia on kipuun ja sen hoitoon erikoistunutta fysioterapiaa, jossa saa apua niin toistuvaan kuin pitkäaikaiseenkin kipuun. Kipufysioterapiassa lähdetään aina liikkeelle kunkin asiakkaan henkilökohtaisesta tilanteesta, ja hoitoprosessissa edetään ratkaisukeskeisellä otteella. Asiakkaanamme saat henkistä tukea kivun kohtaamiseen ja kivun kanssa toimimiseen, ja käytettävissä on uusin tieto kivusta sekä sen hoidosta. Myös kokonaisvaltainen hyvinvointi on osa kivun hoitoa, ja siksi kipufysioterapeutin ohjauksessa työstetään lisäksi muun muassa liikkumisen, rentoutumisen ja stressinhallinnan osa-alueita.
Kipufysioterapiassakin käy monenlaisia asiakkaita. Vastaanotolle voi tulla esimerkiksi silloin, jos toipuu lonkan tekonivelleikkauksesta ja kaipaa apua kivun kanssa. Myös murtuman kuntoutusvaiheessa voi hyötyä siitä, että käy kipufysioterapeutin luona. Lisäksi erilaiset jalkojen, selän tai niska-hartiaseudun kivut voivat olla syy hakeutua kipuun erikoistuneen fysioterapeutin luo.
Kipufysioterapeutti on fysioterapeutti, joka on syventänyt ammattitaitoaan 15 opintopisteen laajuisella kipufysioterapian koulutuskokonaisuudella. Kipufysioterapeutilla on laaja-alaista ymmärrystä kivun anatomiasta ja fysiologiasta sekä siitä, miten kipua on mahdollista kuntouttaa fysioterapian keinoin. Lisäksi hänellä on tietoa erilaisten asiakasryhmien kivunhoitoon liittyvistä erityispiirteistä sekä kivunhoidon erikoisaloista.
Nykyisen käsityksen mukaan krooninen kipu ei yleensä enää johdu vauriosta kehossa, kuten välilevyssä tai lihaksissa, vaan kipu ja sen välttely ovat aiheuttaneet muutoksia keskushermostossa. Kivunsäätelyjärjestelmä ja kehon hahmottaminen ovat häiriytyneet.
Monesti kroonistunut kipu on saattanut alkaa esimerkiksi vamman tai leikkauksen jälkeen, jolloin akuutissa vaiheessa kudoksessa olevat vauriot tuntuvat kipuna, mutta paranevat vähitellen. Kivun kroonistuessa em. kiputuntemus saattaa “jäädä päälle” mm. seurauksena vähäisestä liikkeestä ja heikentyneestä rasituksen sietokyvystä, kivun tai liikkumisen pelon vuoksi tai voimakkaasta kipulääkityksestä johtuen, jolla on leikkauksen tai vamman jälkeen hoidettu kipua.
Tällaisissa tilanteissa keskushermoston herkistymisestä ja psyykkisestä pelosta ja stressistä johtuen yksilö voi edelleen tuntea kipua, vaikka alkuperäinen kivun aiheuttaja (esimerkiksi kudosvaurio tai leikkaushaava) olisikin jo parantunut.
Kipu, kehon käytön puute tai ylikuormitus voivat aiheuttaa muutoksia ja häiriöitä kehon hahmottamisessa. Tällöin kiputuntemuksia saattaa ilmetä myös sellaisissa liikkeissä, jotka eivät normaalisti aiheuta kipua. Harjoittelun avulla ja etenemällä turvallisiksi koetuista harjoitteista kohti haastavampia voidaan kehoa ja keskushermostoa opettaa uudelleen “kuuntelemaan kipua”.
Jesse on erikoistunut kipufysioterapiaan ja lisäksi täydentää osaamistaa psykofyysisellä fysioterapialla. Jessen vastaanotto löytyy sekä Hämeenkyrössä että Tampereella.
Jesse on erikoistunut kipufysioterapiaan ja lisäksi työskentelee paljon kestävyysurheilijoiden kanssa. Artun vastaanotto löytyy Tampereelta ja hänen vastaanotolle pääset helposti myös etänä.