Long COVID -kuntoutus ja fysioterapia

Toimipisteet: Tampere, Nokia Hämeenkyrö

Hinnasto

30 min

50 €

45 min

60 €

60 min

70 €

90 min

120 €
Varaa aika!

Long Covid -kuntoutus ja fysioterapia -  pitkäkestoisen koronan tyypilliset oireet

Koronavirusinfektion oireet ja taudinkuva voivat vaihdella suuresti yksilöiden välillä. Akuutin koronavirusinfektion oireet kestävät yleensä noin neljän viikon ajan, pitkittyneestä koronavirustaudista puhutaan oireiden jatkuessa 4 - 12 viikon ajan. Oireiden jatkuessa yli kolmen kuukauden ajan puhutaan pitkäkestoisesta koronavirustaudista eli ns. Long Covidista, johon voi lukeutua paranemis- ja pahenemisvaiheita.

Pitkäkestoisen taudin oireet voivat kehittyä koronavirustartunnan aikana tai sen jälkeen ja jatkua yli 12 viikon ajan, eikä oireita pystytä selittämään minkään muun diagnoosin kautta. Long Covidin oireet voivat muuttua ja vaihdella ajan mittaan ja vaikuttaa useiden elinjärjestelmien toimintaan. Pitkäkestoiseen koronaan voivat sairastua sekä sairaalahoidossa olleet, että koronan kotona sairastaneet. Pitkäkestoisen koronan oireita voi edeltää joko lievä- tai vakavaoireinen akuutti koronavirusinfektio.

Yleisimmät oireet 6 kuukauden jälkeen:

 • Huomattava väsymys / uupumus ja alentunut rasituksen sietokyky (henkinen ja/tai fyysinen)
 • Rasituksen jälkeinen oireiden paheneminen
 • Muisti- ja keskittymisvaikeudet (“aivosumu”)

Oireisiin voi lukeutua myös mm:

 • Hengenahdistus
 • Rintakipu tai kireyden tunne rinnassa
 • Univaikeudet (unettomuus)
 • Sydämen tykytykset
 • Huimaus
 • Lihas- ja nivelkivut
 • Masennus ja ahdistuneisuus
 • Korvien soiminen tai korvasärky
 • Huonovointisuus, ripuli, vatsakivut, ruokahaluttomuus
 • Kuume, yskä, päänsärky, kurkkukipu
 • Haju- ja makuaistin muutokset
 • Ihottuma

Tietoa pitkäkestoisesta koronasta

Varaa aika!

Mitä hyötyä voit saada Long Covid -kuntoutuksesta ja fysioterapiasta?

Koronavirustaudin jälkeinen kuntoutus etenee yksilöllisesti eri taudinkuvat huomioiden. Ensikäynnillä fysioterapeutti tutkii ja arvioi taustalla olevia tekijöitä ennen fysioterapian aloittamista ja sopivien kuntoutustoimenpiteiden valintaa. Fysioterapiassa opit itse hallitsemaan oireitasi ja saat opastusta kuormituksen hallintaan mm. aktiivisuuden rytmittämisen ja palautumista tukevien toimenpiteiden kautta. Fysioterapiakäynnin aikana fysioterapeutti huolehtii harjoitteiden sopivuudesta ja varmistaa, että ne parantavat toimintakykyä ilman oireiden pahenemista.

Fysioterapiassa ohjataan esimerkiksi hengenahdistuksen lievittämiseen keinoja (etenkin vakavasta hengitystieinfektiosta toipuville) sekä hengitystä helpottavia asentoja ja hengitysharjoitteita. Fysioterapia-asiakkaamme saavat lisäksi veloituksetta MINÄ-oppaan käyttöönsä, joka rohkaisee tavoitteiden saavuttamisessa sekä auttaa palautumisessa ja opastaa oireissa tapahtuvien muutosten seurannassa ja kirjaamisessa.

Kuntoutus olennainen osa Long Covidista toipumista

Turvallinen ja tehokas kuntoutus on olennainen osa pitkäkestoisesta koronataudista toipumista. Fysioterapian avulla pyritään optimoimaan arjen toimintakykyä, tuetaan toipumista ja autetaan sopeutumaan arkeen. Fysioterapeuttimme auttavat sinua pitämään huolta itsestäsi ja tulemaan toimeen mahdollisten aaltoilevien ja muuttuvien oireiden kanssa. Saat opastusta oireiden hallitsemiseen niitä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtimiseen yksilölliset tarpeet huomioiden. Asetamme yhdessä realistiset tavoitteet kuntoutukselle, jotka ohjaavat terapiaa ja motivoivat sinua saavuttamaan ne.

Fysioterapeuttimme auttavat sinua parantamaan jaksamistasi ja fyysistä suorituskykyä sekä palaamaan asteittain takaisin arkeen sekä työelämään. Oireiden aaltoilu otetaan tarkasti huomioon ja kuntoutuksessa edetään sinun jaksamisesi mukaan oireita hilliten ja halliten.

Long covid - kuntoutus ja fysioterapia

Kenelle Long Covid -kuntoutus ja fysioterapia soveltuu?

Kaikille, jotka kärsivät pitkittyneen tai pitkäkestoisen koronavirustaudin oireista ja kokevat tarvitsevansa apua ja neuvontaa oireiden hallitsemiseksi sekä konkreettisia keinoja kuntoutumisen tueksi. Voit saapua fysioterapeutin vastaanotolle lääkärin lähetteen kanssa tai ilman, taustasta, iästä tai kuntotasosta riippumatta.

Varaa aika!

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram