12/03/2023

Saako polven linja mennä sisään? - Alaraajan kineettinen liikeketju

Onko valmentaja, personal trainer tai liikunnan ohjaaja sanonut sinulle, että polvesi linjaus menee sisään kyykistyessä? Polven linjausta on helppo tarkastella esimerkiksi kyykkyjä tehdessä, mutta silloin, kun polven linjausta pitää hallita esimerkiksi salibandykentällä nopeissa kiihdytyksissä tai jarrutuksissa, on hallinta ja sen tarkastelu vaikeampaa. Tässä blogitekstissä käymme läpi, millainen liike on sallitua polven linjauksessa, millaisia ohjeita tulee välttää ja mistä ratkaisu voisi löytyä parempaan polven hallintaan?

Olen fysioterapeutti Arttu Peltola ja toimin mm. F-liigajoukkue Nokian KrP:n fysioterapeuttina.

Polven linjaus

Polven linjausta korjaamalla pyritään parantamaan voimantuotta ja ennalta ehkäisemään polvivammoja. Polven linja ei ole niin yksinkertainen asia, että voisi piirtää kuvankäsittelyohjelmalla suoria viivoja linjausta kuvaamaan. Polven linjauksen sisään meneminen ei siis tarkoita suoraa huonoa polven hallintaa. Millainen liike polvessa on ns. väärä ja millainen on sallittua?

Videota on hidastettu 8 kertaisesti. Jos video ei näy, voi katsoa sen tästä.

Yllä olevassa videossa on kaksi eri versiota yhden jalan hypystä. Molemmissa on ensin hypätty vasemmalla jalalla eteenpäin ja sitten oikealla hyppy ylös. Videoiden ajoitus on synkattu oikean jalan ensimmäiseen alastuloon, josta lähdetään suorittamaan hyppyä.

Kuten huomaat, molemmissa videoissa polvi menee sisään. Ylemmässä videossa liike on selkeästi hallitsemattomampaa, minkä seurauksena mm. kontaktiaika on selkeästi pidempi.

Kineettinen liikeketju toimii kuin jousi

Alaraajan kineettinen liikeketju varastoi elastista energiaa juoksussa, loikissa ja kyykyissä. Kun korjaamme polven linjaa meidän on ymmärrettävä myös alaraajan kineettisen ketjun toimintaa, jotta emme menetä sitä. Sen toiminnassa on hyvä ottaa huomioon jalkaterän, nilkan, polven, lonkan ja keskivartalon toiminta. Kyykyssä nilkan, polven ja lonkan koukistumisen lisäksi nivelissä tapahtuu sisäkiertoliike. Esimerkiksi jalkaterässä tämä tunnetaan pronaationa. Jos kyykistyessä pyrimme painamaan polvia ulospäin, estää se nivelissä tapahtuvan sisäkierron ja näin menetämme paljon elastista energiaa.

Muistilista polvilinjauksen korjaamiseen:

  • Onko linjaus hallitun näköinen?
  • Onko linjaus molemmissa kyykyn suunnissa samanlainen?
  • Liittyykö polven linjaukseen lonkan tai nilkan hallinnan haasteita?
  • Pyritkö painamaan polvea ulospäin liikkeen aikana?

Jos vastasit kahteen ensimmäiseen "kyllä" ja kahteen jälkimmäiseen "ei", polven lijausta tuskin tarvitsee korjata.

Milloin tarkempi tutkiminen on tarpeen?

  • Yhden jalan kyykyssä (matala intensiteetti) ja pudotushypyssä (korkea intensiteetti) on eroa.
  • Jalkaterän, nilkan, polven, lonkan tai alaselän alueella on kipuoireita.
  • Polven hallintaan liittyy myös jalkaterän, nilkan tai lonkan seudun hallinnan haaste.
  • Liikettä ei pysty kehoituksesta korjaamaan.

Onko heikko polven hallinta kiinni polven lihaksista?

Polven hallinta ei ole kiinni polven lihaksista, vaan polven liikkeeseen sivusuunnassa vaikuttaa lonkan ja nilkan sekä jalkaterän lihakset. Alaraajan lihastasapaino on tärkeä koko alaraajan toiminnan kannalta. Tiedätkö millaisella tasolla nilkan ja lonkan voimatasot pitäisi olla omassa lajissasi?

Miten korjaisit seuraavia suorituksia?

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Videon henkilöllä on taustalla pitkään jatkunut polvi vaiva. Hän on yrittänyt pitää polven linjaa ulospäin esimerkiksi salilla kyykky harjoituksissa. Kehitysosa-alueet: Jalkaterän hallinta, nilkan liikkuvuus sekä voima ja lonkan voima.

Mitä voi seurata, jos turhaan rajoittaa polven liikettä?

  • Voimatuotto- ja suorituskyky heikkenee.
  • Alarajaan ja alaselän kiputiloja.
  • Liikkeiden molipuolisuus heikkenee.
  • Riski kivun tai liikkumisen pelon kehittymiselle.

Mitä mieltä olet nyt? Saako polven linja mennä sisään?

Kirjoittaja: Arttu Peltola, fysioterapeutti

Erikoisosaaminen: Urheilu- ja kipufysioterapia, valmennus

Toimin mm. Nokian KrP:n F-liigajoukkueen fysioterapeuttina, ammattinyrkkeilijä Ivan Perälän fysioterapeuttina ja fysiikkavalmentajana.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2025
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram