Penikkatauti on kansankielinen yleistermi säären alueen rasituskivulle. Penikkatauti on yleistä esimerkiksi juoksijoilla, pallopelien harrastajilla (salbandy, tennis, sulkapallo, jalkapallo jne.) tai paljon jalkojen päällä työkseen olevilla henkilöillä. Penikkataudin tarkka määritelmä on lihasaitiopaine-oireyhtymä, jossa lihasaitioiden eli lihaskalvojen rakenne ei pysy samassa tahdissa lihasten kasvun kanssa. Penikkatauti voi siis tulla myös muihin lihaksiin, ei pelkästään säären alueelle. Lihasaitiopaineoireyhtymä voi myös liittyä traumatilanteisiin kuten murtumiin. Vakava penikkatauti voi vaatia lihasaitioiden avaamista kirurgisesti. Onneksi tämä on hyvin harvinaista ja harvoin tällaiseen tilanteeseen esimerkiksi juoksemalla jalkansa saa.
Penikkatauti alkaa monesti kasvaneen kuormituksen seurauksena. Esimerkiksi puolimaratonin, viikonlopun salibandy turnauksentai lomalla pitkien kävelyiden jälkeen. Kipualueena ovat yleensä etummaisen säärilihaksen (nilkan koukistaja) aluella tai sääriluun sisäreinalla. Jopa 30% penikkataudista kärsivällä penikkatauti uusiutuu.
Penikkatauti alkaa tyypillisesti tavallista isomman kuormituksen jälkeen. Taustalla voi olla pidempään jatkunut kuormitustila, jolloin säären alueen lihasten kuormituskestävyys ei ole tarpeeksi hyvällä tasolla. Penikkataudin oireet voivat pitkittyä helposti, koska jalkojen päällä olessamme jalkaterä ja nilkka joutuvat kannattelemaan lähes koko kehon painoa. Jos kyse on lihasaitopaineoireesta, joutuvat säären alueen lihakset kompressioon, mikä heikentää verenkiertoa sitä kautta kudosten palautumista. Osana penikkataudin syytä tai sen seurauksena voi nilkan ja jalkaterän toiminta häiriintyä. Silloin jalkaterän toiminnan tutkiminen on järkevää.
Alaraajan ja nilkan toiminnalla on iso merkitys, säären ja pohkeen alueen lihasten kuormitukseen. Nilkan ja jalkaterän liikkeitä kontrolloivat lihakset lähtevät pohkeen ja säären alueelta ja kiinnittyvät nilkan alapuolelle jalkaterän alueelle. Yksinkertaistettuna lihakset voidaan jakaa nilkkaa ojentäviin ja koukistaviin lihaksiin sekä nilkkaa sisäkiertäviin ja ulkokiertäviin lihaksiin. Lisäksi jalkaterän liikkeistä voidaan tutkia esimerkiksi pronaatiota ja supinaatiota, jotka toimivat jalkaterän ja nilkan iskunvaimennus- ja voimantuottomekanismina.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Yllä olevasta videossa vasemmalla on oireileva penikkatauti ja oikealla alaraajan toiminta on saatu palautettua joustavammaksi, paremmin voimaa tuottavaksi ja penikkataudista on päästy eroon. Oikean puoleisessa videossa tapahtuu hallittu nilkan pronaatio, nilkan sisäkierto, sääriluun sisäkierto, reisiluun sisäkierto jne. Monesti ajatellaan, että alaraajan linjausten pitää olla aivan suorat, jotta vältytään rasitusvammoilta. Seurauksena voi kuitenkin olla, että jos alaraajan kineettinen ketju (iskunvaimennus) ei toimi kuten pitää, kuormituskasaantuu säären ja pohkeen lihaksiin.
Fysioterapeutilla on tietotaito tutkia alaraajan toiminta ja ohjataa sopivaan ja nousujohteiseen kuormitukseen. Yleinen ongelma oireiden palaamisessa on se, että harjoittelu aloitetaan liian kovaa ja liian aikaisin. Fysioterapeutti voi myös hieroa ja käsitellä säären alueen lihaksia oireiden helpottamiseksi. Tampereen toimipisteestämme löytyy myös X°Cryo-huippukylmälaite paikallisten kiputilojen oireiden hoitoon. Kylmähoitosarja voi nopeuttaa ja mahdollistaa sääären lihasten vahvistamista.
Kengät voivat vaikuttaa yllättävän paljon säären kuormitukseen. Etenkin raskaita työkenkiä käytettäessä voi kengän painon lisäämä kuormitus nilkan koukistukseen aiheuttaa lihasten ylikuormituksen.
Joillakin autta ensioireisiin tarpeeksi tukeva kenkä, joka vähentää lihasten kuormitusta ja antaa mahdollisuuden lihaksille palautua. Kuitenkin pitkään "ylitukevien" kenkien käyttminen passivoittaa jalkaterän ja nilkan lihaksia ja teet lihaksille karhun palveluksen. Kun akuutit oireet lievittyvät on aloitettava lihasten vahvistaminen ja alaraajan toiminanna kuntouttaminen. Sopiva kenkä tukee, mutta mahdollistaa myös alaraajan lihasten normaalin toiminnan.
Juoksukenkiä valittaessa toimii sama periaate. Jyväskylässä 2018 tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin juoksukenkien vaikutusta alaraajan iskutukseen. Tulos oli, että vaimennetuimmat juoksukengät lisäsivät alaraajaan kohdistuvaa iskutusta ja jäykisti alarajaan toimintaa.
Olen erikoistunut urheilu- ja kipufysioterapiaan. Penikkataudin hoitaminen on minulle arkipäivää ja vastaanotollani saat yksilölliset ratkaisut vaivasi hoitamiseen. Otan vastaan myös etänä!
Juoksuwebinaareissa ohjeita rasitusvammojen hoitamiseen ja juoksuharjoitteluun!