07/26/2023

Lihas- ja kestävyyskunnon merkitys työelämässä

Nykypäivänä työ on yhä hektisempää kuin aikaisemmin ja työpäivistä palautuminen voi olla vaikeaa tämän vuoksi. Vaatimukset ovat suurempia helposti voi tulla tunne, että on työpäivän jälkeen uupunut. Miten työpäivistä palautumista pystyy tehostamaan? Tässä blogissa käsitellään, mikä merkitys lihaskunnolla ja kestävyyskunnolla on työpäivistä palautumiseen.

Tiedämme kaikki jo liikunnan hyödyt, joten mietitään asiaa eri näkökulmasta. Tehdään pieni mielikuvaharjoitus:

Jos kokematon juoksija yrittää juosta 5 kilometrin juoksukilpailun, kuinka kauan hänellä kestää palautua suorituksen jälkeen? Aika voi olla esimerkiksi useita viikkoja. Jos annamme saman tavoitteen maratonjuoksijalle, hän palautuu samasta suorituksesta nopeasti, koska hänen kehonsa on tottunut vielä kovempaan rasitukseen. Mietitään nyt, että työpäivä on tämä sama 5 kilometrin juoksukilpailu. Voisimmeko harjoittaa kehoamme, jotta työpäivä ei tunnu yhtä raskaalta?

Miten lihaskunnolla helpotetaan työstä palautumista?

Jokainen työ on fyysistä jollain tasolla. Esimerkiksi toimistotyöntekijät, rakennustyöntekijät, sairaanhoitajat ja metsurit tarvitsevat jokainen lihaskuntoa. Jos joudumme esimerkiksi istumaan työssä paljon, voisimmeko hyvällä keskivartalon kunnolla ehkäistä, että selkä ei ole väsynyt työpäivän jälkeen? Jos taas työssä joutuu nostamaan paljon raskaita esineitä, pystyisimmekö harjoittamaan lihaksemme sille tasolle, että nostot eivät enää tunnu raskailta? Jos työpäivän päätteeksi lihakset ovat aina loppu, niiden palautuminen kestää kauemmin.

Esimerkin maratonjuoksijaa voi verrata toimistotyössä esimerkiksi sellaiseen henkilöön, kenellä on hyvät keskivartalon lihakset. Onko hänellä selkä väsynyt työpäivän jälkeen? Ei läheskään yhtä todennäköisesti.

Hyvä lihaskunto ehkäisee myös työn aiheuttamia kiputiloja. Usein työssä ollaan paljon samankaltaisissa asennoissa ja tämä voi aiheuttaa erilaisia kiputiloja tai jopa loukkaantumisia. On tärkeää tehdä lihaskuntoharjoittelua, jotta näitä pystyy ehkäisemään. Kuinka monella toimistotyöntekijällä on hartiat kipeinä? Samankaltaiset työasennot voivat aiheuttaa ylirasitusta tiettyihin lihaksiin sekä aiheuttaa toisiin kireyksiä.

Kestävyyskunnon merkitys työhön

Vaikka tietyssä työssä ei tarvittaisikaan aerobista kuntoa, on hyvä muistaa, että aerobisella kunnolla on kokonaisvaltainen vaikutus jaksamiseen. Aerobisella kunnon kohotuksella pystymme tehostamaan kehomme toimintoja, ja nämä kaikki liittyvät palautumiseen. Kuinka paljon paremmin palaudumme, jos verenkiertomme ja aineenvaihduntamme toimii tehokkaammin?

Fyysisessä työssä aerobisen kunnon merkitys on tietysti vielä suurempi. Hyvällä aerobisella kunnolla suoritukset tuntuvat vähemmän raskailta ja olo ei ole yhtä väsynyt työpäivän jälkeen. Tämä taas nopeuttaa palautumista.

Myös arki helpottuu!

Jos olemme väsyneitä työpäivän jälkeen, arjen toiminnoille tai harrastuksille ei jää paljoakaan energiaa. Väsymyksestä voi näin muodostua itseään toistava kehä. Jos olemme väsyneitä työpäivän jälkeen, tuskin myöskään jaksaa liikkua. Vähäinen liikkuminen taas ei taas kohenna kuntoamme ja takaa sen, että työstä palautuminen vaatii paljon. Miten tämän kierteen voi lopettaa?

Tavoitteena on lisätä liikunnan määrää, jotta kuntomme paranee. Käytännössä jostain liikuntamuodosta on vain aloitettava. Liikunta kannattaa aloittaa riittävän pienestä, jotta siitä tulee yksi arjen rutiineista. Tiedämme myös, että rutiinit eivät muodostu päivässä tai kahdessa. Älä siis lannistu, jos alussa on vaikeaa!

Mistä liikuntamuodosta kannattaa aloittaa?

Liikuntamuodolla ei oikeastaan ole merkitystä. Valitse siis yksi, mikä tahansa liikuntamuoto ja aloita sillä. Esimerkiksi yksi hyvä aliarvostettu liikuntamuoto on kävely. Jos et nykyisin liiku aktiivisesti, suosittelen aloittamaan tästä. Esimerkiksi puolen tunnin kävelyllä joka päivä. Jo puolen tunnin kävelyllä joka päivä saamme matkaa vauhdista riippuen kuukaudessa noin 50-80 kilometriä! Tällä matkalla saadaan jo huomattavia vaikutuksia hyvinvointiin.

Alamme myös helposti lisäämään kuormitusta liian nopeasti liikunnan aloittamisen jälkeen. Jos valitsit kävelyn, kokeile siis sitoutua pelkästään siihen ensimmäisen kuukauden ajan. Älä edes mieti, mitä kaikkea muuta pystyisi ja “kannattaisi” tehdä. Jos valitsit toisen liikuntamuodon, sovella samaa periaatetta siihen.

Palaudu ja jaksa paremmin -hyvinvointipäivä la 2.9.

Järjestämme 2.9.2023 Palaudu ja jaksa paremmin -hyvinvointipäivän. Päivä koostuu asiantuntijaluennoista ja konkreettisista työkaluista joiden avulla kehität omaa jaksamistasi. Voit osallistua päivään paikan päällä Tampereella tai etäyhteyden välityksellä. Etäyhteys sisältää myös tallenteiden käytön tapahtuman jälkeen.

Fysioteapeutti Jani Patanen seisoo Tampellan toimipisteemme takapihalla aurinkoisella säällä.

Jani Patanen

Fysioterapeutti, Proxima Finland Tampere, Tampellan toimipiste.

Sähköposti: jani@proximafinland.fi

Kirjoittanut Jani Patanen

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2025
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram