03/29/2023

Nilkan nyrjähdys

Nilkan nyrjähdys on tavallisin urheilu- ja liikuntavamma. Noin 20% vammoista on eri asteisia nilkan nyrkähdyksiä. Tässä blogitekstissä käsittelemme mitkä tekijät altistavat nilkan nyrjähdykselle, mitä pitää tehdä ensiavuksi, pitääkö mennä lääkäriin, kauan paraneminen kestää. Asiantuntijana toimii fysioterapeuttimme Arttu Peltola.

Mistä tietää, että nilkka on nyrjähtänyt?

Nilkka nyrjähtää usein sisäkierto suuntaan eli kipu alue on nilkan ulkosyrjällä (nilkan inversiovamma). Nilkka voi nyrjähtää myös toiseen suuntaan, mutta se on harvinaisempaa. Nyrjähdyksessä nilkan ulkosyrjä on arka ja jalalle astuminen voi tehdä kipeää. Jos jalalle ei pysty varaamaan ollenkaan, kannattaa hakeutua lääkäriin. Nilkan ulkosyrjälle voi tulla turvotusta ja mustelma. Ne ovat merkki kudosten venähdyksestä eli nilkan nyrjähtämisestä.

Kaksi nuorta salibandyn pelaajaa taistelevat pallosta ja toisella on lähellä, että nilkka nyrjähtää.
Lajit, joissa on paljon suunnanmuutoksia kitkaisella alustalla, on paljon nilkan nyrjähdyksiä.

Nilkan nyrjähdys voi tapahtua normaalissa arjessa esimerkiksi astuessa kiven tai juurakon päälle. Urheilulajeissa, joissa tulee paljon suunnanmuutoksia, hypitään, juostaan epätasaisella alustalla, nilkan nyrjähdykset ovat tavallisia. Tällaisia lajeja ovat salibandy, voimistelu, suunnistus sekä lento- tai koripallo.

Jopa 80% nilkkavammoista uusiutuu!

Lue lisää nilkan nyrjähdyksen kuntouttamisesta alempaa tekstistä!

Nilkan nyrjähdys - ensiapu

PEACE AND LOVE eli uusi ohje liikuntavammojen ensi apuun ja hoitoon. Love-osion käymme läpi nilkan kuntoutusosiossa myöhemmin tekstissä. Nilkan nyrjähtäessä tärkeää on varmasti estää vamman paheneminen. Jos mahdollista, nilkka kannattaa sitoa joustavalla siteellä, jotta saadaan vähennettyä mahdollista verenvuotoa ja turpoamista alueella. Verenvuodon määrä ja turvotus vamma-alueella ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä vamman parantumisen kannalta. Jos nilkka pääsee turpoamaan, kestää paraneminen myös pidempään. Nivelsiteiden lisäksi nilkan nyrjädyksessä voi tulla kudosvaurioita jänne-, lihas- ja hermokudoksiin.

PEACE

  • Suojele (protect)
    • Vältä varaamista vamma-alueelle ja rajoita liikettä.
  • Kohota (elevate)
    • Nosta vamma-alue sydämen yläpuolelle.
  • Harkitse (avoid)
    • Käytä tulehdukipulääkkeitä  ja kylmää kivunhoitoon harkiten. 
  • Purista (compress)
    • Mekaaninen kompressio vähentää turvotusta ja verenvuotoa
  • Aktiviisuus (ohjeista/educate)
    • Aktiivinen kuntoutus nopeuttaa paranemista!

Kylmä on perinteisesti käytetty hoitomuoto, mutta sen käyttö voi hidastaa paranemista. Kylmähoito voi olla peruteltua, jos esimerkiksi kävely tai harjoittelu ei onnistu kivun takia. Esimerkiksi jalkapallokentillä näkee kylmää suihkutettavan vamman jälkeen. Kentällä sen tarkoitus on helpottaa kipua ja mahdollistaa pelaajan palaaminen kentälle mahdollisimman nopeasti.

Milloin lääkäriin?

Ensiavun jälkeen liikkeelle (jaloittelu/kävely) kannattaa lähteä nopeasti. Esimerkiksi jos et pysty varaamaan raajalle, on syytä silloin hakeutua lääkärin vastaanotolle. Nilkan nivelsidevamma voidaan luokitella kolmeen ryhmään:

1. asteessa vain muutamia sidekudossäikeitä venyttyy tai repeää: turvotus tai kipu ovat usein lieviä, potilas kykenee varaamaan jalalle ja palaamaan työhön ja liikuntaharrastukseen nopeasti ilman erityistä hoitoa. Jos sinulla on toistuvia pieniä nilkan nyrjähtämisiä, kannattaa nilkan seutua vahvistaa. Yleisin syy urheiluvammojen uusiutumiselle on vanha urheiluvamma.

2. asteen vammassa suurempi osa nivelsiteiden säikeistä on vaurioituneita, nilkka voi olla voimakkaasti turvonnut ja erittäin kipeä, eikä jalalle varaaminen onnistu. Lääkärintutkimuksessa todetaan lievä nivelsiteiden löysyys, muttei täydellistä periksiantoa.

3. asteessa joko yksi tai useampi nivelside on kokonaan poikki, silloin nilkka on tutkittaessa lähes "holtittoman" löysä. Lääkäri arvioi leikkauksen tarpeen.

Nilkkatuesta hyötyä?

fysioterapeutti arvioi nilkkatuen tarvetta nilkan nyrjähdykseen

Nilkkatuesta voi olla hyötyä nilkannyrjähdyksen alkuvaiheessa. Nilkkatuen tarkoituksena on vähentää kipuja ja mahdollistaa kävely ja reippaampi liikkuminen. Nilkkatukea voi pitää 2-4 viikkoa, jonka jälkeen nilkan pitäisi kestää normaalia liikkumista.

Kauan nyrjähtäneen nilkan paraneminen kestää?

Nilkan paranemisaika ja nilkatuen tarve riippuu nilkkavamman asteesta ja kuntoutuksesta. Nopeimmillaan nilkan kipu helpottaa muutaman päivän aikana. Ensimmäisen asteen vamman paraneminen kestää pisimmillään noin viikon. Aktiivisella kuntouttamisella pystyy vaikuttaamaan kuinka nopeasti pystyt käyttämään nilkkaa ja palaamaan liikunnan ja urheilun pariin.

Toisen asteen nilkkavamman paraneminen kestää muutamasta viikosta kuukauteen. Nilkka tuen käyttö voi olla alussa tarpeellista. Liikuntaan kannattaa palata porrastetusti ja varmistaa nilkan hallinta ennen täypainoista harjoittelua.

Kolmannes asteen vamman paraneminen kestää kuukausia. Riippuen vamman laajuudesta ja leikkausprosessista kuntoutus ja paluu urheiluun on hyvin yksilöllillinen.

Nilkannyrjähdyksen kuntoutus ja fysioterapia

Ensiavun jälkeen nilkkaa on tärkeä kuormittaa. Tietyn asteinen kipuoirekin kuuluu kuntoutumiseen. Tärkeä pystyä tekemään kevyttä liikuntaa, koska se nopeuttaa paranemista.

LOVE

  • Kuormita (load)
    • Aloita kuormittaminen heti oireiden salliessa
  • Pysy positiivisena (optimism)
    • Myönteinen asenne edistää paranemista
  • Tuo verenkierron palautumista (vascularisation)
    • Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa ja nopeuttaa paranemista.
  • Harjoittele (exercise)
    • Aloita pian kuntouttava ja uusia vammoja ehkäisevä harjoittelu.

Nilkan kuntouttamisen alkutason harjoituksia

Jos tämä video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Nilkan hallintaa kannattaa lähteä rakentamaan helpoilla harjoituksilla. Nämä harjoituksen voi aloittaa jo päivä tai kaksi nilkan nyrjähdyksen jälkeen. Kuntoutuksessa on hyvä muistaa asettaa nilkan toiminnan vaatimustaso riittävän korkealle. Esimerkiksi jos harrastat salibandya, nämä harjoitukset eivät ole vielä riittävän kuormittavia, jotta voit turvallisesti palata pelikentille.

Nilkan urheilu- ja kinesioteippaus

Nilkan teippaamisella voidaan saada lisätukea urheilusuorituksen aikana. Erilaiset urheiluteipit ovat ohuempia kuin useat nilkkatuet ja helpompi saada kengän sisään. Nilkan teippaamista voidaan myös muuttaa tuen tarpeen ja paranemisen mukaan. Alkuvaiheessa teippauksesta voidaan tehdä tukevampi ja nilkan parantuessa teippausta voidaan keventää. Urheiluteipin ja kinesioteipin tärkein ero on joustavuus. Kinesioteippi on joustava, vaikka sitä venytettäisiin, ei teippauksesta saa niin tukevaa kuin urheiluteipillä. Kinesioteipin asettelussa on kuitenkin useita eri tekniikoita ja joita voidaan käyttää tukemaan vamma-alueen aineenvaihduntaa ja paranemista.

Mitkä tekijät altistavat nilkan nyrjähdykselle?

Tärkein nilkan nyrjätämiselle altistava tekijä on aikaisempi nilkan nyrjähtäminen tai nilkkavamma. Jopa 80% nilkkavammoista uusiutuu. Vaikka nilkka olisi vain venähtänyt, se vaikuttaa nilkan proprioseptiikkaan, eli asento- ja liiketuntoon. Tämä tarkoittaa, että kykysi tunnistaa missä asennossa nilkkasi on häiriintyy.

Onneksi nilkan alueen vammat ovat hyvin kuntoutettavissa fysioterapian avulla.

Fysioterapeutti Arttu Peltola

Fysioterapeutti Arttu Peltola seisomassa Tampellan esplanadilla Tampereen vastaanoton edustalla.

Olen fysioterapeutti Arttu Peltola ja nilkan kuntouttaminen on minulle hyvin tuttua. Teen töitä niin urheilijoiden kuin arjen liikkujien kanssa. Vastaanottoni löytyy Tampereelta, mutta otan vastaan myös etänä ja nilkan kuntoutus onnistuu hyvin myös sillä tavalla.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2025
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram