01/01/2021

Toispuoleinen niskakipu

Toispuoleinen niskakipu saattaa yllättää sinut, kun herään aamulla. Käännät hieman päätäsi ja niska jysähtää jumiin. Tuntuu, että en ole mitään erityistä tehnyt, varmaan nukkunut huonosti. Monesti äkillisen toispuoleisen niskakivun taustalla on yksinkertainen selitys.

Niskakipuun vaikutta, mitä teet arjessasi ja miten olet totuttanut kehoasi siihen.

Neljä tärkeintä tekijää ovat:

  • Pitkään paikallaan oleminen
  • Voimakapasiteetti arjessa
  • Arjen tasapaino
  • Stressin sietokyky

Äkillinen toispuoleinen niskakipu voi tulla, kun jokin näistä tekijöistä ei ole tasapainossa tai olet kuormittanut sitä tavallista enemmän. Niskakivun oireena voi olla kipu, pään liikkeiden rajoittuminen, säteily ja puutumisoireet käsiin, huimaus ja päänsärky.

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-
Älä anna niskakivun estää asioita, joilla on sinulle merkitystä!

Yleensä kyseessä hyvänlaatuinen vaiva. Se tarkoittaa sitä, että vaivalle ei ole mitään rakenteellista syytä eikä se vaadi esimerkiksi leikkaushoitoa. Olotilaan pystyy helpottamaan fysioterapialla ja mahdollisesti manualisella käsittelyllä eli hieronnalla.

Niskakivun syynä TOS?

Tos on Toracic outlet syndrome eli hartian yläaukon oireyhtymä. Siinä yläraajan hermotuksesta ja verenkierrosta vastaava hartiapunos on juotunut pinne tilaan. Se voi aiheuttaa puutumista käsissä, voimattomuutta ja niska-, hartia- ja olkapääkipua. Lue lisää Tos-oireyhtymästä.

Äkillinen toispuoleinen niskakipu

Kun niskaa on kuormittanut liikaa, lihakset väsyvät ja ne eivät jaksa tukea niskaamme, kuten tavallisesti. Monesti niska menee jumiin aamulla herätessä. Tämä johtuu siitä, että lihakset ovat olleet yön ajan levossa, eivätkä vielä ole ihan "heränneet" arjen toimintoihin.

Selkärangassamme on suojamekanismi, joka aktivoituu, kun jokin nikama alue pääsee liikkumaan yli tavallisen. Suojamekanismi aktivoi lihakset ja synnyttää suojakrampin, jolla se suojelee kaula- ja selkärankaa. Tämä on siis normaali kehon reaktio. Alaselässä termi noidan nuoli, on varmaakin tutumpi termi. Niskassa on kyse samanlaisesta reaktiosta. Selkärangassa ei siis ole mennyt mitään rikki, vaan keho suojelee kaularankaa ennalta.

Toispuoleisen niskakivun hoito

toispuoleinen niskakipu Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-
Fysioterapialla aktivoidaan lihakset tukemaan kaularankaasi, ettei toispuoleinen niskakipu uusiudu.

Alussa kerroimme äkillisen niskakivun tärkeimmät syyt. Tärkeää on vahvistaa lihaksia kestämään arjessa tulevaan kuormitusta. Fysioterapiassa analysoidaan arjessasi kipuun vaikuttavat tekijät ja vahvistetaan niitä. Ajatus harjoittelusta, kun niskaa ei pysty liikuttamaan, voi tuntua vastenmieliseltä, mutta harjoittelua pystyy aloittamaan hyvin yksinkertaisilla tavoilla. Tärkeintä on, että löydetään sinulle sopivat tavat aktivoida lihaksia, jotka tukevat kaularankaasi.

Hieronnalla voidaan alkuvaiheessa auttaa liikkuvuudessa ja rentouttaa lihaksia. Syy kuitenkin on ylikuormittuneet lihakset, jotka eivät tue tarpeeksi, joten hieromalla ja venyttämällä voidaan oireita jopa pahentaa. Liikkuvuusharjoitteluun on yhdistettävä lihasvoimaharjoittelu, jotta vaiva saadaa hoidettua pysyvästi.

Palvelemme sinua etäyhteydellä koko Suomeen. Toimipisteemme löytyvät Tampereelta ja Hämeenkyröstä.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram