TOS (thoracic outlet syndrome tai rintakehän yläaukeaman oireyhtymä on yhteisnimitys verisuonten ja hermojen puristustiloille rintakehän yläaukeaman alueella. Se sijaitsee kaularangan ja kaunalon välisellä alueella. Hartiapunos (hermo-verisuonipunos) voi olla pinteessä lähellä kaularankaa, solisluun ja kylkiluiden välisessä tilassa tai kainolon välisellä alueella.
TOS oireille monesti yhtenäinen piirre on, että oireet pahenevat, kun yläraajoja pitää ylhäällä hartialinjan yläpuolella. Oireet voivat olla hyvinkin yksilölliset riippuen siitä, millä alueella pinnetila on ja kuinka paha pinnetila on. Oireet ilmaantuvat esimerkiksi pyykkiä ripustaessa,autoa ajaessa, hampaitaharjatessa tai kattolistoja kiinnittäessä.
Hartiapunos voi olla puristuksissa lähellä kaularankaa. Täällä usein oireen aihettajana on scalenos lihakset. Ne lähetävät ylimistä kylkiluista ja kiinnittyvät kaularangan nikamiin. Kireät scalenokset voivat aihettaa pinnetilan solisluun ja kylkiluiden väliselle alueelle. Scalenosten tehtävä on nostaa ylimpiä kylkiluita ylöspäin ja ne osallistuvat myös kaularangan liikkeisiin. Yläosassa löytyy myös lavan kohottaja lihas, jolla on iso rooli pään kiertoliikkeissä.
Yksi yleisimmistä pinnetilan alueista on pienen rintalihaksen alue. Hartiapunos menee pienen rintalihaksen alta, jonka jälkeen se haarautuu eripuolille yläraajaa. Kun nostamme yläraajaa ylös, venyy pieni rintalihas ja jos se on hyvin kireä, voi se aiheuttaa oireita yläraajaan.
Jos oireita on olkapään takana, ojentajan ja pikkurillin alueella, voi pinnetilaa etsiä olkanivelta ulospäin kiertävistä lihaksista ja olkanivelen takakapselista.
TOSin syyt voidaan jakaa rakenteellisiin ja toiminnallisiin. Rakenteelliset syyt ovat esimerkiksi murtuman jälkeisiä tiloja, kasvaimia tai rakenteellisia poikkeavuuksia. Jos taustalla on esimerkiksi solisluun murtuma, voi sen alla olla hartiapunoksen pinnetila. Murtuman yhteydessä yleensä seurataan, että luutuminen on hyvä asentoinen. Murtuman jälkeen oireet voivat olla seurausta murtuneen raajan käytön varomisesta. Rakenteelliset poikkeavuuden (synnynnäiset) korreloivat heikosti oireiden kanssa, koska oireettomilta löytyy vastaavia rakenteellisia poikeavuuksia. Eli jos olet aikuinen, olet ollut aikaisemmin oireeton ja sinulla löytyy TOS-oireiden syytä tutkittaessa rakenteellinen poikkeama, todennäköisesti taustalta löytyy myös toiminnallinen syy, joka on hoidettavissa.
Kasvaimen aiheuttamat rintakehän yläaukeaman oireet ovat myös mahdollisia ja ne vaativat kuvantamista diagnoosin tekemiseksi. Niille tyypillistä on se, että vaikka toiminnaliset syyt on otettu huomioon ja niitä on hoidettu, oireet pahenevat. Lääkäri tekee arvion kuvantamisen tarpeesta.
TOS-oireyhtymän alueella olevat lihakset kuormittuvat, jos juodut pitämään staattisessa asennossa työksesi tai harrastuksessasi käsiäsi. Esimerkiksi toimistotyö, kampaajat, rakennustyöt, autolla ajaminen, kutominen jne. Käsien staattinen kannattelu ja jännittäminen vähentää hartioiden ja rintakehän elastisuutta, mikä voi provosoida oireita.
Toisena tekijänä on stressi ja hengitys. Muun muassa aiemmin mainitut scalenos-lihakset ovat apu hengityslihaksia. Jos hegittäminen no pinnallista esimerkiksi stressin takia voi scalenokset kiristyä ja aiheuttaa hartiapunoksen pinnetilan.
Tärkeää on siis tutkia ja selvittää TOS-oireiden syy laaja-alaisesti. Jos toiminnallisten syiden hoitamisella ei oireita saada hallintaan on tärkeää ohjata asiakas lääkärin vastaanotolle.
Kuten aiemmin kerrottu, voi TOS-oireiden taustalla olla moninaisia tekijöitä. Tärkeä osa hoitoa ja kuntoutusta on, että vaivan syy ja taustatekijät selvitetään huolella, jotta asiakkaana myös ymmärrät miksi millaisiakin harjoitteita teet.
Fysioterapiasta puhutaan ns. konservatiivisena hoitona ja siihen voidaan sisällyttää mm. kylkiluiden mobilisointia eli liikkeen parantamista, lihasten vahvistamista ja venyttämistä ja hengitysharjoituksia tai stressin hallinnan keinoja. Myös kokonaiskuormituksen ja oireiden vaihtelun korrelaation opettelua, joka auttaa säätelemään kuormitusta auttaa saamaan oireita hallintaan.
Fysioterapialla on erittäin hyvä hoitovaste oireisiin.
Etenkin olan yli lajeissa kuten pesäpallo, koripallo, lentopallo, crossfit tai painonnosto hartian yläaukeaman ale joutuu kovalle kuormitukselle. Silloin tärkeää, että urheilijan kehon ja harjoittelun kokonaiskuorma kartoitetaan yhdessä urheilijan kanssa. Olkapään ja hartian toiminnan kannalta on tärkeää, että alueen lihastasapaino on lajin vaatimalla tasolla. Urheilijalla taustalla voi olla aikaisempi rasitusvamma, jonka kuntoutus on jäänyt hieman kesken ja päälle on jäänyt ns. tiedostamatonta jännitystä.
Crossfitin ja painon noston harrastajilla olkapäälle ja hartiaseudulle tulee isoja kuormia hartialinjan yläpuolelle. Joskus ratkaisu voi löytyä teknisistä tekijöistä, kuten siitä että pään yläpuolella olevaan tankoa kohti voiman tuotto saadaan keskivartalosta hartiaan ja käsien kautta tankoo. Joskun tangon paino voi olla sellainen kuorma, joka aiheuttaa pinnetilaa hartiassa.
Moi, olen fysioterapeutti Arttu Peltola ja vastaanottoni löytyy Tampereelta Tampellasta ja lisäksi minut tavoitat helposti myös etänävastaanotolla ympäri maan.
Olen lisäkouluttautunut sekä kipu- että urheilufysioterapiaan, joten pystyn auttamaan sinua kokonaisvaltaisesti. Minulle on myös tärkeää, että tiedät miksi teet mitäkin harjoituksia ja miten pystyt itse vaikuttamaan oireisiisi ja pidät oireet poissa myös jatkossa.
Voit tutustua minuun lisää tästä ja alla olevasta painikkeesta pääset varaamaan minulle aikaa.