02/17/2021

Niskatulehdus

Niskatulehdus - Voiko niska tulehtua? Niskan lihakset voivat tulehtua. Tulehduksen kliinisiä oireita ovat punoitus, turvotus, kuumoitus ja kipu. Särky voi olla myös jomottavaa ja säteillä päähän sekä käsivarsiin.

Niskatulehdus on seurausta pitkään paikallaan olemisesta, liiallisesta kuormittamisesta, liiallisesta voimaharjoittelusta, stressistä ja arjen kuormitustekijöiden epätasapainosta. Jos olet ollut esimerkiksi onnettomuudessa, kaatunut tai muuten lyönyt pääsi ja niskat ovat sen jäljiltä kireät ja jäykät. Hakeudu omanterveyden huollon piiriin tarkempia jatkotutkimuksia varten.

Mikä auttaa niskatulehdukseen?

Tärkein on selvittää, miksi niska on tulehtunut ja onko kyseessä tulehduksellinen kipu. Niskakipuun vaikutta, mitä teet arjessasi ja miten olet totuttanut kehoasi siihen.

Neljä tärkeintä tekijää ovat:

  • Pitkään paikallaan oleminen
  • Voimakapasiteetti arjessa
  • Arjen tasapaino
  • Stressin sietokyky

Äkillinen toispuoleinen niskakipu voi tulla, kun jokin näistä tekijöistä ei ole tasapainossa tai olet kuormittanut sitä tavallista enemmän. Niskakivun oireena voi olla kipu, pään liikkeiden rajoittuminen, säteily ja puutumisoireet käsiin, huimaus ja päänsärky.

Hieronta

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia
Hieronta voi tuntua hyvältä ja helpottaa hetken, mutta pysyvästi se ei valitettavasti oireita poista.

Niskatulehdukseen hieronta auttaa heikosti. Hieronta voi lisätä tulehdusta ja pahentaa oireita. Jos hieronnasta on apua, se on usein lyhytaikainen. Hieronta voi parantaa alueen aineenvaihduntaa ja sitä kautta nopeuttaa palautumista ja helpottaa harjoitteiden tekimistä.

Fysioterapia

Fysioterapiasta on tutkitusti apua niskakivun hoidossa. Fysioterapeutti auttaa sinua löytämään ne tekijät arjessasi, jotka vaikuttavat kipuun. Vahvistavilla harjoitteilla ja liikkumisen ohjaamisella pystytään tarttumaan niskatulehduksen syihin ja auttamaan oireista eroon.

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-
Vahvistamalla hartiaseutua, selviää se vähemmällä arjesta

Auttaako tulehduskipulääke niskatulehdukseen?

Jos kivussa ei ole tulehduskomponenttia tulehduskipulääke ei auta kipuun. Lääkkeet eivät myöskään poista vaivan syytä, ne voivat olla tulehduksellisessa kivussa alkuun tukena ja mahdollistaa kivuttoman liikkumisen.

Liiallista tulehduskipulääkkeiden syöntiä kannattaa välttää. Suomalaiset syövät keskimäärin liikaa tulehduskipulääkkeitä ja osittain myös turhaan. Tulehduskipulääkkeiden käytöstä on hyvä keskustella oman lääkärin kanssa.

Tärkeintä on vaikuttaa niskakivun syyhyn ja arjessa oleviin tekijöihin.

Miten fysioterapeutti tutkii?

Fysioterapiassa haastatellaan kattavasti, mistä sinun arki koostuu; työ, harrastukset, perhetilanne, sairaudet jne. Näistä muodostetaan kehys, jonka sisälle lähdetään rakentamaan kuvaa siitä, miten kehoasi käytät. Tutkimalla selvitetään, mitkä asiat kehossasi ovat vahvuuksia ja mitkä kehitettäviä kohteita.

Vahvistamalla alueita, jotka kuormittuvat arjessa kuormituskynnys nousee ja niska ei kipeydy. Olit sitten kotona pienten lasten kanssa, rakennustyömaalla tai kodinkonekaupan varastossa siirtämässä kodinkoneita. Pidä huoli, että sinulla on tarpeeksi voimaa.

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-niskatulehdus
Älä annan niskakivun estää tekemästä arjessa asioita, joilla on sinulle merkitystä

Monella on arjessa samoja toistuvia liikkeitä. Vanhempi nostaa 15kg lasta useamman kerran päivässä syliin, ja kertoja voi olla satoja. Raksatyöntekijä voi joutua pitämään naulapyssyä ylhäällä 8 tuntia päivässä tai varastomies nostaa satoja kertoja kymmenien kilojen painoisia tavaroita.

Jokaisella on maksimivoimakapasiteetti  suorituksiin. Jos lapsen nostaminen syliin on esimerkiksi 70% sinun maksimaalisesta suorituksesta, et jaksa sitä päivän aikana montaa kertaa tehdä. Mutta jos se on vain 35% maksimaalisesta suorituksesta. Jaksaa arkisen liikkeen tehdä paljon useammin.

Niskatulehdus voi olla haastava vaiva, älä siis jää sen kanssa yksin!

Palvelemme sinua etäyhteydellä koko Suomeen. Toimipisteemme löytyvät TampereeltaNokialta ja Hämeenkyröstä.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2023
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram