03/08/2021

Niskakipu

Niskakipu on yleinen vaiva yhä nuoremmilla ja nuoremmilla. Onneksi niska-hartiakivuista suurin osa on toiminnallisia eli pystymme itse toiminnallamme vaikuttamaan kipuihin ja särkyihin. Särkyihin vaikuttaa se mitä teemme arjessa ja miten käytämme kehoamme. Tässä neljä tärkeintä syytä, jotka vaikuttavat niskakipuihin.

Pitkään paikallaan oleminen - niskakipu

Olet sitten toimistotyössä, ajat autoa tai kaupan kassalla. Pyri rikkomaan päivääsi ja lisäämään siihen liikunta hetkiä. 

Suurin osa niskahartia säryistä on iskeemistä kipua eli hapenpuutteesta johtuvaa. Hierontakin monesti helpottaa juuri tällaista kipua. Jos haluaa pitkäaikaisesti päästä eroon vaivoista, vaatii se lihasten vahvistamista ja/ tai kuormituksen muuttamista. Pää painaa keskimäärin 5 kiloa -  4 kilon kahvakuulan kannattelu pystyssä on haastavaa kädellä. Saati sitten kun sama tarvitsee tehdä 8-10 tuntia päivässä.

Lihakset vaativat dynaamista työtä - Kun lihas tekee pitkään staattista työtä, sen verenkierto heikkenee. Liika jäpittäminen vain pahentaa oireita.

Kokeile kannatella 4-5kg painoa kädessäsi. Kauan pystyt pitämään painoa kädessä?

Onko sinulla tarpeeksi voimaa arjen askereisiin?

Olit sitten kotona pienten lasten kanssa, rakennustyömaalla tai kodinkonekaupan varastossa siirtämässä kodinkoneita. Pidä huoli, että sinulla on tarpeeksi voimaa.

Monella on arjessa samoja toistuvia liikkeitä. Vanhempi nostaa 15kg lasta useamman kerran päivässä syliin, ja kertoja voi olla satoja. Raksatyöntekijä voi joutua pitämään naulapyssyä ylhäällä 8 tuntia päivässä tai varastomies nostaa satoja kertoja kymmenien kilojen painoisia tavaroita.

Jokaisella on maksimivoimakapasiteetti  suorituksiin. Jos lapsen nostaminen syliin on esimerkiksi 70% sinun maksimaalisesta suorituksesta, et jaksa sitä päivän aikana montaa kertaa tehdä. Mutta jos se on vain 35% maksimaalisesta suorituksesta. Jaksaa arkisen liikkeen tehdä paljon useammin.

niskakipu - fysioterapia
Asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Autamme sinua pitämään niistä kiinni!

Monesti arjessa emme juurikaan pysty määrittämään kuinka monta kertaa meidän pitää tiettyjä liikkeitä tehdä. Kun lapsi haluaa syliin on se nostettava tai kun rakennustyömaalla aletaan asentamaan kattopaneelia, sitä saa tehdä viikon putkeen 8 tuntia päivässä. Kuormitus kasvaa päivän aikana ja vähitellen kuorma menee kuormituskynnyksen yli.  Tästä seuraa jumeja, kiristystä ja särkyjä. 

Mikä on arjesi liike? Tai missä sinulla tulee särkyä?

Testaa maksimivoimasi. Onko se lähellä sitä liikeettä, jota joudut toistamaan useita kertoja päivässä?

Tasapaino arjessa

Paheneeko säryt viikon aika? Alkuviikko menee hyvin ja loppuviikosta alkaa jumit puskemaan päälle. Viikonloppu auttaa vähän palautumaan. Sitten kun arjessa tulee vähän kiireisempi vaihe, viikonloppu ei enää riitä palautumiseen ja kuormituskynnys ylittyy, kun kuormitus kasaantuu pidemmällä aika välillä.

Toimistotyöläisellä ja raksatyöntekijällä voi olla sama vaiva, mutta syyt sille on hyvin erilaiset. Toisella syy voi olla ylikuormitus, toisella taas paikallaan oleminen tai näiden yhdistelmä. Syyhyn vaikuttaa jokaisen oma kunto ja voimatasot.

Stressi ja niskakipu

Stressi voi vaikuttaa niskaan monen eri tekijän kauatta:

  • Hartioiden nostaminen - Stressatessa jännitys menee helposti hartioihin. Hartiat nousee korviin ja alkavat tuntumaan kireistä. Veri ei kierrä niissä ja särky voi levitä päänsäryksi asti.
  • Hengityksellä voi vaikuttaa niskakipuun - sekä pahentaa, mutta myös helpottaa. Hartioiden ylös nouseminen voi olla seurausta hengityksen nousemisesta keuhkojen yläosaan. Stressaavissa tilainteissa hengityksemme nousee helposti ylös ja pinnalliseksi. Silloin kaulan ja hartioiden lihakset osallistuvat vahvasti hengitykseen. Niiden kuuluu auttaa hengityksessä esimerkiksi silloin kun juoksemme cooperintestiä, mutta ei silloin, kun istumme tietokoneen edessä. Tällaisissa pallean kapasitetttii riittää varsin hyvin.
  • Hengityksellä rentouttaminen - Hengityksellä voi siis helpottaa niskakipua. On tärkeää opetella tunnistamaan, jos hengitys nousee apuhengityslihaksille. Muutama hengitysharjoitus tasaisin väliajoin helpottaa varmasti. Kannattaa nousta välillä myös ylös ja keskittyä hengitykseen, että sen saa vatsaan asti.

Niskakipu - yhteenveto

niskakipu - fysioterapia, hieronta

Niskakivun taustalla on hyvin moninainen kokonaisuus, joka koostuu arjestasi, mielestäsi sekä ajatuksistasi, voimakapasiteetista, arjen kuormittavuudesta jne. Niska-hartiavaiva kanssa ei kannata jäädä yksin. Me autamme sinua selvittämään vaivasi syyn ja autamme sinua pääsemään siitä eroon, pysyvästi. 

Jos kärsit äkillisestä toispuoleisesta niskakivusta, lue lisää tästä.

Palvelemme sinua etäyhteydellä koko Suomeen. Toimipisteemme löytyvät TampereeltaNokialta ja Hämeenkyröstä.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2025
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram