05/17/2021

Golfharjoittelu

Golf harjoittelu on oltava monipuolista ja vastattava lajin vaatimuksia. Golf vaatii yllättävän paljon harrastajalta, koska siinä yhdistyy kestävyys ja lyönneissä nopea voimantuotto. Voimaa tarvitaan, jotta voima saadaa kuljetettua jaloista keskivartalon kautta käsiin ja mailan kautta palloon. Lyönnin tarkkuuteen, vaikuttaa sen miten pystyt kontrolloimaan liikettä ja mukautumaan erilaisiin alustoihin ja alustan kaltevuuden muutoksiin.

Golfsvingi - lajitekniikka-analyysi | Urheilufysioterapia

Tämä on svingin lajitekniikka-analyysi. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä kehon kohdat ovat tärkeässä roolissa onnistuneen suorituksen näkökulmasta. Mitä sinun kannattaa vahvistaa, missä kannattaa pitää huolta liikkuvuudesta ja miten ehkäiset golfaajalle tyypilliset vammat.

Golfsvingin kriittiset kohdat:

  • Kyynärvarret ja ranteet
  • Olkapäät
  • Rangankierto ja alaselkä
  • Lantion hallinta ja voima
  • Painonsiirto

Golfharjoittelu ja kädet

Ranteen kulma pitää pystyä säilyttämään mahdollisimman pitkään ennen mailan vapautusta ja läpilyöntiä. Kyynärvarren lihaksilla on iso rooli rannekulman säilyttämisessä ja vapautuksen voimantuotossa. Kyynärvarsiin tulee myös iskutus palloon osumisen myötä. Myös duffin sattuessa lyönnin liike hidastuu ja yleensä heikoin lenkki on kyynärvarren lihakset. Jokainen golffari on varmasti jossain vaiheessa, tuntenut sen omissa käsissään.

Kyynärvarren lihakset tarvitsevat maksimivoimaa rannekulman pitämiseen ja mahdollisimman tehokkaan lyönnin aikaan saamiseksi. Lyönti lähtee jaloista keskivartalon kautta käsiin ja siitä mailan päähän. Ranne on viimeinen linkki käsien ja mailan välillä. Saatko sinä voiman välittymään täysimääräisesti jaloista mailan päähän?

golf - tukeva - voimaharjoittelu - fysioterapia - proxima finland
Golfissa on mahdollista saada äärimmäisiä onnistumisen kokemuksia!

Golfsvingi ja hartiaseudun harjoittelu

Olkapäät - Moni golffaaja kärsii olkapää kivuista ja nyt kerron miksi. Olkapään heikko kohta löytyy, kun tarkastelemme backsvingiä. Backsvingissä alakäden olkapää joutuu isoon ulkokiertoon. Jotta backsvingistä saadaan kaikki elastinen energia käytettyä hyväksi, täytyy olkanivelen sisäkiertoa tekevien lihasten olla tarpeeksi vahvat. Niiden on pystyttävä tuottamaan voimaa venytys-supistussyklin kautta. Ongelmaksi muodostuu monesti backsvingin suunnanmuutoskohta, jossa pitää tuottaa paljon voimaa lyhyessä ajassa. Myös huono liikkuvuus voi heikentää backsvingiä ja sitä kautta myös lyönnin voimantuotto matkaa.

Lapaluun ja hartiarenkaan hallinta ja voima auttavat tekemään lyönnin rennosti ja helpottaa lyönnin toistettavuutta sekä vähentää virheitä. Lapaluu on keskivartaloon kiinni pääasiassa noin 20 lihaksen välityksellä. Solisluun kautta sitä tulee noin 3 sentin kolikon kokoinen nivelpinta. Lihasten kunnolla on siis äärimmäisen iso merkitys lyönnin laadun ja tehokkuuden kannalta. Myös gripin ottaminen helpottuu paljon. Hartiaseudun kiristäessä olkapäät kääntyvät sisäänpäin ja se ohjaa myös otetta heikompaan suuntaan.

Golfsvingi ja selkä

Selkä - Selän kierrolla on iso merkitys lyönnin kannalta. On hyvä huomioida, että kyse ei ole pelkästään liikkuvuudesta, vaan lisäksi tärkeitä ovat keskivartalon hallinta, maksimaalinen voimantuottokyky ja lyönnin jälkeinen vartalon saattaminen sekä liikkeen jarruttaminen. Näillä on iso vaikutus siihen, että:

  • back svingissä pitämään hartialinjan korkeuden samana ja ylävartalo ei lähde nousemaan.
  • Pystyt backsvingin aikana lataamaan keskivartalon lihaksiin elastista energiaa, jonka saat vapautettua kova tehoisena lyöntinä.
  • Hyvä keskivartalon hallinta helpottaa sinua lyönnin suuntauksessa ja tarkkuudessa.
  • Lyönti svingi ja etenkin drive-lyönti pyritään tekemään mahdollisimman kovaa ja lyönnin jälkeinen liikkeen jarrutusvaiheessa tarvitaan eksentristä voimaan keskivartalosta, heikkous altistaa selän rasitusvammoille.

Lantion hallintaan linkittyy keskivartalon lisäksi myös lonkat. Lonkkien liikkuvuuden, hallinnan tai voiman puutteet tulevat ilmi monesti selkäkipuina. Lyöntisuorituksessa ne näkyvät painonsiirron hallinnan, lantion hallinan heikkoutena sekä lyönnin tarkkuuden vaikeutena. On tärkeää, että etujalka pysyy tukevana ja sitä vasten pystyy tekemään lyönnin tukevasti sekä tehokkaasti.

golf harjoittelu
Golf harjoittelu - Selän asennon kontrollointi vaatii keskivartalosta voimaa ja lantiosta tarpeeksi liikkuvuutta, jotta svingistä saadaan mahdollisimman laaja.

Golf ja alaselkäkipu

Golfaajan alaselkä kivun yleisimmät syyt liittyvät lantion ja keskivartalon hallintaan. Lantion korin kääntäminen taakse auttaa pitämään alaselän pyöreämpänä, joka mahdollistaa laajan kiertoliikkeen selkärangasta. Toinen tärkeä kohta on, että alavatsassa ja keskivartalossa on tarpeeksi voimaa suhteessa alaraajoihin ja lantioon. Lyönti menee helposti läpi, jos keskivartalossa ei ole tarpeeksi voimaa. Lue lisää alaselkäkivusta tästä.

Golfsvingi ja voimaharjoittelu

Kysymys kuuluukin haluatko lyönnistäsi tarkemman, pidemmän ja pitää golffarin vaivat poissa? Jos vastasit kyllä, on ratkaisu Golf - Tukeva voimaharjoitusohjelma. Se sisältää harjoituksia joissa on otettu huomioon käsivarret, hartiarengas, rintakehä ja selkäranka sekä lantion alue. Ohjelma sisältää kaksi voimaharjoitusta sekä kaksi alkuverryttely ohjelmaa. Saat liikkeet kätevästi verkkokoulutusalustaan, jota voit käyttää älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Saat kaikista liikkeistä videot sekä tarkat ohjeet, miten liikkeet tulee suorittaa. Nämä golf - harjoitteet toimivat hyvänä tukena lajiharjoittelulle, lajivoimaharjoittelulle sekä talvella, että kesällä.

Golfharjoittelu - Fysioterapeutti Arttu Peltola

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-

Moi, olen fysioterapeutti Arttu Peltola. Olen hoitanut tänä keväänä useampaa golffaria, moninaisten vaivojen kanssa. Hieronta on ollut hyvä työkalu, mutta ratkaisevaksi tekijäksi on aina noussut kipeän alueen vahvistaminen.

TUKEVA-voimaharjoitusohjelma

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram