03/22/2023

Alaselkäkipu

Alaselkäkivusta kärsii elämänsä aikana kahdeksan kymmenestä. Viimeisen 30 päivän aikana naisista selkäkivusta kärsii noin 40% ja miehistä 35%. Alaselkäkipu on siis hyvin yleinen vaiva ja pahimmillaan se voi olla hyvin invalidisoiva. Onneksi suurin osa selkäkivuista ei ole vaarallisia, vaikka ne voivat olla kivuliaita. Tässä blogitekstissä kerron milloin kannattaa mennä selkäkivun kanssa lääkäriin, miten sitä kannattaa hoitaa ja mitä ei kannata tehdä. Tekstin on kirjoittanut fysioterapeutti Arttu Peltola ja vastaanottolleni pääset etänä sekä perinteiselle fysioterapiavastaanotolle pääset Tampereella.

Milloin alaselkäkivun kanssa lääkäriin?

Alaselkäkipu, henkilö pitelee kipeää alaselkäänsä.

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kipu äityy niin kovaksi, että arjen askareet eivät onnistu ja tarvitset esimerkiksi kipulääkystä oireiden hallintaan. Lääkäri tekee diagnoosin selkäkipuun liittyen. Monesti lääkäri suosittelee liikkumiseen kivun rajoissa, jos selkäkipu on hyvänlaatuinen (esimerkiksi noidan nuoli eli äkillinen kova selkäkipu.)

Kiireellistä lääkärin arviota tarvitaan, jos:

  1. Ilmaantuu äkillinen kova vatsakipu. Äkisti alkava selkä- ja vatsakipu voi viitata vatsan alueen valtimonpullistuman tai valtimon sisäseinämän repeämään.
  2. Virtsaaminen ei onnistu, virtsa ja uloste karkaavat, ja peräaukon seudun tunto puuttuu. Oireet ovat merkki siitä, että selkäytimen loppuosa on vaikeassa pinnetilassa.
  3. Alaselkäkipu pahenee niin, että kipu säteilee polvien alapuolelle ja jalkoihin ilmaantuu tunnottomuutta ja lihasheikkoutta. Tila voi johtua siitä, että välilevytyrä painaa hermojuurta tai selkäydinkanava on puristuksessa.
  4. Lepo ei lievitä selkäkipua. Kyseessä voi olla esimerkiksi nikamamurtuma.
  5. Kuume liittyy selkäkipuun. Kuume on merkki selän rakenteiden tai vatsaontelon elinten tulehduksesta.
  6. Yleisvointi heikkenee ja selkäkipu pahenee tasaisesti, tai jos sinulla on aikaisemmin ollut pahanlaatuinen kasvain, ja ilmaantuu uusi selkäkipu tai kipu muuttuu aiemmasta. Kivut voivat johtua esimerkiksi syövän etäpesäkkeestä.

Suurin osa selkäkivuista on ns. hyvän laatuisia, joiden tutkimiseksi ei tarvita kuvantamista.

Milloin alaselkä kuvataan?

Alaselkä kuvataan jos kipua sinulla on ollut yhtäjaksoisesti yli 3kk, on selkeä toiminnan rajoite tai epäillään vakavaa selkäkipua tai vammaa. Selkää ei siis lähdetä kuvaamaan järin herkästi. Syynä on se, että selkäkipu on monesti hyvän laatuinen ja ne kuntoutuvat hyvin. Monia se saattaa turhauttaa, että lääkäristä ei välttämättä konkreettista ratkaisua saa.

Röntgen tai magneettikuvan löydökset eivät aina suoraan selitä alaselkään liittyviä kipuja. Monella oireettamalla on löydöksiä alaselässä, kuten välilevyn pullistumia tai niiden madaltumaa.

Mitä eroa on lääkärin ja fysioterapeutin tutkimisella?

Molemmat sekä lääkäri että fysioterapeutti tekevät kliinistä tutkimista. Lääkäri tekee diagnoosin selkäkivusta ja tarvittaessa käyttää apunaan mm. kuvantamista. Selkäkipuun liittyviä diagnooseja on mm. äkillinen kova selkäkipu(noidan nuoli), välilevyn pullistuma, lannerangan rasitusmurtuma jne. Fysioterapeutti ei tee varsinaista diagnoosia vaan fysioterapeutti arvio sinun mm. liikkumista, lihastasapainoa, liikkuvuuksia ja suhteessa oireisiin. Fysioterapeutin vastaanotolla ensimmäisellä kerralla tarkoituksena on löytää kipua helpottavia asentoja ja helppoja liikkeitä. Lisäksi osaava fysioterapeutti pystyy tutkimaan alaselän liikekontrollin tai liikehäiriön vaikutusta selkäkipuun.

Jokaisen selkäkivun syy on omanlaisensa, vaikka kaikilla diagnoosi olisi välilevyn pullistuma. Toiselle kuormituksen alaselkään voi aiheuttaa juokseminen, toiselle selän pettäminen nostoliikkeessä ja kolmannelle pitkät seisomisjaksot töissä.

Alaselkäkivun kuntoutus ja hoito

Alaselän kuntouttamisessa eli fysioterapiaprosessissa tärkeää on löytää yksilölliset ratkaisut vaivaan. Se alkaa kattavallaa haastattelulla ja tavoitteiden luomisella. Tavoitteiden konkretisointi on tärkeää, koska selkäkivun kuntouttaminen jää helposti kesken, kun saavutetaan ensimmäinen kivuton jakso tai päivä. Alaselkä pitää kuitenkin vahvistaa arjen vaatimuksiin eli perhe-, työ- ja harrastusarkeen.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Aloita fysioterapia ajoissa

Fysioterapia- ja kuntoutusprosessi on monesti sitä lyhyempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa kuntoutus aloitetaan. Alaselkäkipu saattaa olla akuutissa vaiheessa hyvinkin invalidisoiva eli kävely voi olla vaikeaa. Äkillinen selkäkipu helpottaa yleensä muutamassa päivässä tai viikossa. Selkäkiputilanne kannattaa analysoida, miksi selkäkipu on alkanut?

Proxima Finlandin fysioterapeuteilla on käytössä erilaisia työkaluja kuormituksen seurantaan ja niiden avulla voit oppia säätelemään arjen kuormitusta suhteessa selkäkipuun.

Vältä alaselkäkivun kierre

Kuten sanottua, lannerangan kipu paranee suhteellisen helposti, mutta monesti vastaanotolleni tulee henkilöitä, joilla on ollut satunnaisia selkäkipuja pidemmän aikaa. Välillä selkäkipu ei oireile ja välillä se taas pahenee ja häiritsee harrastuksia. Selkäkipu helpottuu usein pienellä arjen keventämisellä, nostamisen välttämisellä tai harrastustauolla.

Henikilö nostaa levytankoja kuntosalilla ja vahvistaa kipeää alaselkäänsä

Tauko ei kuitenkaan vahvista selkää. Jos taukoja joutuu pitämään useamman peräkkäin ja alaselkäkipu alkaa uudelleen ja uudelleen, on selkäkivulle tehtävissä jotain. Kaikkien ei tarvitse mennä yllä olevan kuvan mukaisesti salille nostamaan isoja painoja. Selkää kannattaa vahvistaa ja totuttaa asentoihin, mitä se arjessa joutuu kohtaamaan.

Fysioterapeutti Arttu Peltola seisomassa Tampellan esplanadilla Tampereen vastaanoton edustalla.

Fysioterapeutti Arttu Peltola

Moi, olen kirjoittanut tämän artikkelin ja olen itsekin kärsinyt opiskeluaikana alaselkäkivusta välilevynpullistuman takia. Olen auttanut alaselkäkipuisia vastaanotollani Tampereella, mutta myös ympäri Suomea etäyhteyksien avulla. Proxima Finlandille pääset nopeasti hoitoon ja saat varmasti apua selkäkipuusi.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram