03/24/2021

Vaellusreitit - top 15

Tähän artikkeliin on koottu Suomen haetuimmat vaellusreitit. Suomen vaellusreittejä löytyy kattavasti etelästä pohjoiseen. Suunnitteletko vaellusta vuodelle 2022?

Hetta-Pallas vaellusreitti

Vaellusreitti on pituudeltaan 55km. Hetta-Pallas on kesävaellusreitti ja sen pisimmät välit ovat 12,5km pitkiä. Reitti alkaa venekuljetuksella Enontekiön kirkonkylästä Hetasta Ounasjärven ylityksellä tai Mustavaaran tilatien kautta.  Reitti kulkee mäntykangasmaastossa aina Pyhäkeron autiotuvalle asti. Reitti on loivapiirteistä ja parasta matkalla on maisemat.

vaellusreitit - onnistunut vaellus - vaellusreitti

Onnistunut vaellus on verkkovalmennuskokonaisuus, joka antaa eväät ONNISTUNEELLE vaellukselle. Varmista, ettei polvi, selkä tai nilkat kipeydy vaelluksen aikana. Miten treenaan ennen vaellusta, jotta voin nauttia vaelluksesta? Miten säädän varusteet oikein, jotta kantaminen on mahdollisimman helppoa? Miten askellan, ettei tule hiertymiä, nilkat väsy ja jaksan kävellä haastavassakin maastossa? Miten syön, että energiaa riittää koko matkan? Lue lisää...

Pallas-Ylläs vaellus

Viisaus Pallaksella kuuluu ”Pallas vie sydämen, mutta ainahan voi palata”? Pallas-Yllästunturilla on monipuoliset hiihto ja retkeilyreitit, jotka sopivat aloitteleville ja kokeneille retkeilijöille ja vaeltajille, hiihtäjille, pyöräilijöille ja vaikka koko perheelle. Pallakselta löytyy myös esteettömiä kohteita.

Haltin vaellusreitit

Haltin huippu sijaisee noin 1324 metrin korkeudessa ja Haltin huipulle kapuaminen on yksi Suomen kuuluisimmista vaellusreiteistä. Huipulle on mahdollista kiivetä Suomen tai Norjan puolelta, josta se onnistuu yhden päivän vaativana päiväretkenä. Halti sopii selkeästi kokeneemmille retkeilijöille.

Pyhä-Luosto vaellusreitti

Pyhä-Luoston kansallispuistossa maantieteelliset historia on käsin kosketeltava. Kerot ja kurut ovat vaikuttava näky. Pyhä -Luoston reitit ovat helppoja ja sopivat koko perheille ja lyhyistä päiväretkiä tekeville. Vaellusreittejä löytyy muutaman kilometrin pituisista renganreiteistä useampien kymmenien kilometrien vaellusreittehin.

Tässä valmennuksessa keskitytään vaeltajan tärkeimpien tukevien lihasten voimaharjoitteluun jolla on tarkoitus antaa tuki ja liikuntaelimistölle voimaa niin että ei rasitusvammat pääse häiritsemään vaelluselämystä ja pystyt suorittamaan reitin alusta loppuun ilman kipuja. Tärkeimpiä harjoitettavia lihaksia onkin keskivartalo, alaraajat sekä yläselkä. Valmennuksessa keskitytään myös vaelluskunnon kohottamiseen reitin vaatimalle tasolle sekä mahdollisten vaivojen kuntoutuksen edistämiseen.

Ruka vaellusreitit

Rukan ja Kuusamon upeat maisemat hyväilevät vaeltajaa ja retkeilijää. Rukan kupeesta löydät kaikille tutun Karhunkierroksen. Ruka tunturin kupeesta löytyy enemmän lähivaellusreittejä, jotka ovat vaikeusasteeltaan hyvin erilaisia. Reitit on merkattu hyvin maastoon ja jokainen löytää varmasti itselleen sopivan reitin.

Karhunkierros

Karhunkierros on pituudeltaan 80km ja vaellus kestää 3-7 päivää. Karhun kierros on siis sopiva kokeneemmalle vaeltajalle. Pieni karhun kierros on pituudeltaan 12km. Reitin eteläosassa voit ihailla avaria näkymiä Rukan, Valtavaaran ja Konttaisen rinne- ja lakipoluilta. Niitä seuraavat etelästä lukien koskipaikkoina tunnetut Jyrävä, Aallokkokoski, Myllykoski, Kiutaköngäs ja Taivalköngäs. Matkan jatkuessa nähtävyyksiä reitin varrella ovat  Ristikallion näköalapaikka, Savinajoen laakso ja Oulangan kanjoni sekä Rupakivi. Reitin pohjoispäästä Hautajärveltä erkanee Sallan UKK-reitti pohjoiseen.

Saana vaellusreitit

Reitti Saanatunturin huipulle on vain 4 kilometriä pitkä suuntaansa ja nousuosuutta tälle 1029 metriä korkealle tunturille tulee vähän reilu 500 metriä. Vaellus Saanan huipulle on yksi Suomen suosituimmista reiteistä. Reitti huipuille on helppokulkuista ja ehkä yksi helpoimmista tunturimaastokohteista, koska ylhäällä reitin varrella ei ole kivikkoja ja reitti melko tasaista sekä helppokulkuista polkua. Huipulta avautuvat upeat maisemat Kilpisjärvelle ja aina kauempana näkyville lumihuippuisille vuorille.

vaellus reitit - fysioterapia - proxima finland

Aiheutuuko sinulle kävelystä kipuilua alaraajen tai hartioiden lihaksiin, niveliin tai selkään? Tässä valmennuksessa käydään läpi kävelyn ergonomiaa sekä oikeanlaisen askellustekniikan vaiheita, jotta kävelystä tulee ergonomista sekä tehokasta. Valmennuksen avulla saat erittäin monipuolisen kattauksen auttamaan sinua kehittämään kävelysi sille tasolle että saat siitä kaiken irti keskittyen kipua aiheuttaviin tekijöihin.

Kilpisjärvi vaellusreitit

Suomen korkeimmat tunturit ja koskemattomimmat erämaat, kirkasvetisinä läikkyvät järvet ja lammet sekä vapaina vaeltavat porotokat. Maisemat, joita moni ei voi edes kuvitella löytävänsä Suomesta. Ne kaikki löytyvät Kilpisjärveltä, alle sadan vakinaisen asukkaan kylästä, joka vetää puoleensa matkailijoita ympäri vuoden. Tarunhohtoinen ja vaikuttava suurtuntureiden alue kolmen valtakunnan risteyspaikassa, arktisen Jäämeren läheisyydessä, antaa mahdollisuuksia tehdä ja nähdä ennen kokematonta. Käsivarren erämaa-alueen kautta kulkee pohjoismainen Kalottireitti, joka kokonaispituus on 800 km. Reitistä noin 80 km kulkee Suomen Käsivarressa. Kilpisjärveltä löytyy myös useita päiväretkille sopivia reittejä.

Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuiston korkeimmat vaarat ja Pielisen yli avautuvat järvimaisemat tunnetaan Kolilla, mutta niiden lisäksi seutu kätkee korkeuserojensa suojiin erittäin monimuotoisen luontokattauksen: vanhoja metsiä, kallioita, soita, puroja, hiekkarantoja, saaria ja kesän alussa hehkeimmillään kukkivia ahoja. Retkeilijää ilahduttavia nähtävyyksiä ovat etenkin keväällä komea Tarhapuron vesiputous, pelloilla ja metsissä laiduntavat maatiaiseläimet sekä Pirunkirkon luola.

Kolin huiput ovat usein haastavien reittien päässä ja vaikeakulkuisilla avokallioilla. Kaikki reitit eivät sovellu erityisryhmille tai perheen kanssa kannattaa harkita kohteen joihin lasten kanssa menee putamisvaaran takia.

vaellusreitti - vaellus - fysioterapia

Oikeanlainen kehon ja eritoten jalkojen huolto ennen, aikana ja jälkeen vaelluksen on tärkeimpiä asioita että vaellus onnistuu varmasti. Valmennuksessa käydään läpi tarkat ohjeistukset minkä avulla saat vaelluksesta kaiken irti. Oikeanlaisella kehonhuollolla vältetään kiputiloja sekä pienennetään loukkaantumisriskiä. Myös ruokavalion rooli on tärkeä jaksamisen sekä palautumisen kannalta.

Levi vaellus

Levillä on monipuolisesti patikointi- ja retkeilypolkuja sekä pyöräilyyn soveltuvia reitteijä. Kovimmille hiihtäjille löytyy Ylläs-Levi reittiä, jota hiidetään myös Ski Classics -kilpailuissa. Lähempää Levin keskustaa löytyy kuitenkin hyvin moneen tasoon sopivia reittejä ja esimerkiksi perhekierros.

Nuuksio

Nuuksio on kosketus lappiin ja luontoon keskellä pääkaupunkiseutua. Nuuksiossa löytyy monia reittejä niin päiväretkiin kuin pidemällekin vaellukselle.

Nuuksion kansallispuisto jakaantuu Espoon, Kirkkonummen sekä Vihdin alueille. Pinta-alaltaan puisto on n. 55 km2.  Kansallispuistossa on reittejä niin kokeneimmille patikoijille kuin aloitteleville retkeilijöille. Merkittyjä luontopolkuja sekä -reittejä on kymmenkunta ja niiden pituudet vaihtelevat 1,5 kilometrin poluista pidempiin, kymmenien kilometrien ulkoilureitteihin. 

Helvetinjärvi

Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Ruovedellä. Sen lyhyin reitti on 4km pitkä rengasreitti, jota kuljetaan vastapäivään. Pidenpi reitti on pituudeltaan 11km, joka suuntaa Helvetinkolulle. Reittien varrella on pitkospuita, portaita ja jyrkkiä mäkiä. Helvetinjärvelle on hyvä tehdä päiväretkiä. Sieltä on myös yhdysreitti mm. Seitsemisen kansallispuistoon.

Valmennuksessa käydään tarkasti läpi varusteiden valinta ja säädöt niin että kulkemisesta saadaan mahdollisimman ergonomista sekä tehokasta. Kun varusteet ja vaatetus on kunnossa, liikkumisesta tulee vaivattomampaa sekä vähemmän kuormittavaa ja voit keskittyä nauttimaan maisemista ilman kipua. Pahimmassa tapauksessa väärin säädetyt varusteet aiheuttavat niin voimakkaat virheasennot tuki- ja liikuntaelimistössä että joutuu jättämään vaelluksen kesken.

Seitseminen

Seitseminen on hyvin suosittu esimerkiksi erilaisten kouluryhmien retki kohteena. Sielä löytyy eri mittaisia (2-20km) rengasreittejä, jotka soveltuvat helposti pienemmillekin retkeilijöille. Seitsemisessä on myös otettu huomioon esteettömyys. Tutustu lisää vaellusreitteihin tästä.

Torrosuo

Torrosuo on Suomen syvin suo. Suo-osuudet on pitkostettu ja niiltä voi ihastella Torrosuo avaria maisemia. Pysäköintialueelta Kiljamosta alkava 150 metrin pituinen pitkostettu polku on tehty pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa liikkuville. Pysäköintialueelta voi myös kulkea pyörätuolilla metsäistä hiekkatietä 300 metrin matkan Kiljamon luontotornin juurelle. 

Isojärven kansallispuosto

Isojärven kansallispuiston alueella on helppokulkuisia vaellusreittejä ja Majavapolun varrella pääset näkemään majavien vanhoja patoja. Isojärvelle on mukava tehdä päiväretkiä ja matkoina sieltä löytyy 3,8km, 6km, 10km ja 16km rengasreitit. Isojärvellä on myös oma maastopyöräilyreitti.

vaellusreitit - Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-

Onnistunut vaellus koostuu neljästä osasta:

  1. Harjoittelu ennen vaellusta
  2. Vaelluksen ergonomia, askellustekniikka ja askelluksen parantaminen
  3. Vaelluspäivän ravinto ja kehonhuolto
  4. Vaellusvarusteiden valinta ja varusteiden säätäminen

Nyt kaikki neljä osa-aluetta yhteishintaan 59€ (erikseen 88€)

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram