Useimmin kysytyt kysymykset hieronnasta

Minulla on kipua onko hieronta oikea valinta?

Kipu on akuutissa vaiheessa usein merkki kudosvauriosta. Tällöin kehoa on usein rasitettu tavalla, missä kudosten kuormituskynnys on ylitetty. Esimerkiksi, jos sinulla on päänsärkyä ja kipua niska-hartiaseudulla, kipu on usein iskeemistä eli kudosten hapenpuutteesta (paikallaan olosta) johtuvaa. Hapenpuute voi aiheutua esimerkiksi siitä, että olet istunut pitkään samassa asennossa tai tehnyt samaa toistuvaa liikettä pitkän aikaa.

Hieronnan kipua lievittävä vaikutus perustuu kudosten lisääntyneeseen verenkiertoon. Jos kipu toistuvasti palaa samalle tasolle hierontojen välissä, olisi kipua suositeltavaa arvioida fysioterapian näkökulmasta sen perimmäisen syyn selvittämiseksi. Fysioterapiassa selvitetään arjessasi kipuun vaikuttavat tekijät ja etsitään sinulle sopivat ratkaisut kivun helpottamiseksi.

Nyt tarjoamme uusille hieronta asiakkaillemme fysiovartin kaupan päälle, jotta me voimme rauhassa keskittyä hierontaan ja sen jälkeen tutkia kunnolla vaivasi syyn.
Varaa aika hierontaan

Mihin hieronta ja urheiluhieronta auttaa?

Yleisimmät syyt varata aika hierontaan Tampereella:
- selkäkipu
- niska-hartiakipu
- päänsärky
- migreeni
- huimaus
- lonkkakipu
- polvikipu
- penikkatauti
- olkapääkipu
jne.

Jos olet kärsinyt kivusta jo pitkään, kipu aaltoilee (tulee ja menee) voi hieronta auttaa kipuun, mutta se ei poista vaivaa pysyvästi tai vaikuta kivun alkuperäiseen syyhyn. Tässä tilanteessa fysioterapia on sinulle parempi vaihtoehto. Esimerkiksi erilaiset liikunnasta tai muusta liiallisesta rasituksesta aiheutuvat ns. rasituskivut on hoidettavissa paremmin ja tehokkaammin fysioterapialla.

Fysioterapiassa pyritään nousujohteisen harjoittelun avulla lisäämään kudosten voimaa ja kuormituksen sietokykyä, jotta ne kestävät jatkossa paremmin arjen rasitukset ja vältytään kivun tai vaivan uusiutumiselta. Hieronta voi myös tällöin toimia fysioterapian tukena helpottamaan harjoittelua ja lisääntyneestä kuormituksesta tulevaa mahdollista lihasarkuutta.

Mitä eroa on urheiluhieronnalla ja klassisella hieronnalla?

Urheiluhierojat ovat koulutuksessaan käyneet läpi samat tekniikat kuin klassiset hierojat. Urheiluhierojakoulutuksessa hieroja oppii lisäksi, miten hierontaa tulee hyödyntää osana urheilijan harjoittelua ja kehonhuoltoa harjoittelun eri vaiheissa. Esimerkiksi voimakasta ja muokkaavaa hierontaa ei kannata tehdä juuri ennen urheilusuoritusta suorituskyvyssä tapahtuvan laskun takia.

Mitä eroa on hieronnalla ja fysioterapialla?

Hieronta auttaa etenkin akuutissa kivussa eli kun haluat saada nopean avun vaivaasi. Hieronta sopii myös tilanteisiin, joissa haluat rauhoittua ja rentoutua arjen kiireen keskellä sekä rentouttaa lihaksia tai vähentää lihaskireyksiä esimerkiksi raskaan urheilusuorituksen jälkeen.

Hieronnalla voidaan helpottaa arjen toiminnoista (työstä tai etätyöstä) aiheutuneita kipuja ja kiristyksiä sekä vähentää stressiä. Hieronta ei kuitenkaan yksin poista liiasta fyysisestä kuormituksesta ja rasituksesta aiheutuneita kipuja tai vaivoja. Pidempään jatkuneessa ja toistuvasta kivusta kärsiessä olisi vaivaa ja kipua hyvä lähestyä myös fysioterapian keinoin ja aktiivisen tekemisen kautta.

Jos hieronnan ja fysioterapian välinen ero pitäisi yksinkertaistaa yhteen lauseeseen: hieronnassa sinua hoidetaan passiivisesti, fysioterapiassa vaivoja lähestytään (tai ainakin tulisi lähestyä) aktiivisen ja asiakasta osallistavan toiminnan kautta. Fysioterapiassa kartoitetaan haastattelun ja tutkimisen avulla arjestasi kuormittavat tekijät, arvioidaan kehosi toimintaa ja opastetaan sinua tavoista, joilla pystyt itse vaikuttamaan kipuihin ja vaivoihin.

Kuinka usein kannattaa käydä hieronnassa?

Akuutissa vaiheessa noin viikko on sellainen väli, jossa keho ehtii palautua edellisestä käsittelystä, mutta hieronnalla aikaansaadut vaikutukset ovat vielä voimassa. Yleensä noin parin-kolmen hierontakerran jälkeen on nähtävissä hieronnan vaikutukset ja tilanteen edistyminen. Jos hieronta ei muutaman käyntikerran jälkeen auta tai pahentaa vaivoja, ei se silloin ole oikea ratkaisu vaivaasi. Tällöin hieronnan sijasta olisi suositeltavaa varata aika fysioterapiaan vaivan tarkemman syyn tutkimista ja oikeanlaisten harjoitteiden ohjaamista varten.

Kuuluuko hieronnan sattua?

Hieronnan ei kuulu sattua. Paineen voimakkuutta lisäämällä ei saada hieronnasta tehokkaampaa, vaan voimakkuus tulee määrittää kullekin asiakkaalle yksilöllisesti. Hieronta saattaa tuntua ajoittain epämukavalta kudosten ja hermoston herkistymisen vuoksi, mutta se ei tulisi varsinaisesti sattua tai aiheuttaa voimakasta kipua. Yleisesti hieronnassa raja sopivan voimakkuuden osalta kulkee lihasten jännityksessä. Jos tavoitteena on saada lihasjännitys vähenemään, tulisi asiakkaan pystyä olemaan hieronnan aikana mahdollisimman rentona. Mikäli hieronta-asiakas ei pysty olemaan rentona lihaksia käsitellessä fysioterapeuttimme ja hierojamme säätävät hieronnan voimakkuutta tilanteeseen sopivaksi. Näin hieronnasta saadaan parempi hyöty irti myös lihasten muokkaamisen ja kivunhoidon näkökulmasta.

Voivatko lihakset kipeytyä hieronnan jälkeen?

Hieronnan jälkeen lihakset voivat kipeytyä ja olla aran tuntuiset parin päivän ajan. Lihasten kipeytyminen hieronnan jälkeen on aivan yhtä normaalia kuin esimerkiksi kovan liikuntasuorituksen jälkeen tuntuva ns. viivästynyt lihaskipu, eikä sitä kannata pelästyä. Fysioterapeuttimme / hierojamme kyselevät hieronnan aikana asiakkaalta tuntemuksia ja muuttavat käsittelyään tilanteen mukaan. Heille voi myös vapaasti antaa palautetta käsittelyn voimakkuudesta hieronnan aikana.

Ensimmäisen käyntikerran jälkeen, etenkin jos edellisestä käynnistä on aikaa, lihakset ovat yleensä aremmat, koska keho ei ole vielä tottunut hierontaan. Seuraavien kertojen aikana keho ja kudokset hiljalleen tottuvat käsittelyyn, lihasjännitys vähenee ja lihakset eivät enää kipeydy yhtä herkästi.

Käytetäänkö hieronnassa faskiatekniikoita?

Fysioterapeuttimme ja hierojamme omaavat myös koulutetun hierojan ammattitutkinnon ja heille on koulutuksen puolesta tulleet tutuksi myös erilaiset faskiatekniikat ja mobilisoivat hierontakäsittelyt. Käytettävät hierontatekniikat valitaan aina yksilöllisesti tarpeen ja tilanteen mukaan.

Hieronta ja triggerpisteet

Lihaksiin voi muodostua ns. triggerpisteitä, kun lihas ylikuormittuu. Triggerpisteet tai kipupisteet voivat aiheuttaa muualle kehoon säteilevää kipua, pistelyä ja puutumista. Usein lihaksen keskelle muodostuvassa triggerpisteestä aiheutuvan kivun perimmäisenä syynä on kudokseen tullut aineenvaihdunnallinen häiriö. Lihassolut luulevat, että niiden pitää supistua, vaikka niille ei tule hermoston kautta viestiä supistumisesta. Triggerpisteitä / kipupisteitä hieromalla ja sopivalla paineella käsittelemällä voidaan palauttaa lihaksen normaali aineenvaihdunta ja saada lihas rentoutumaan.

Olo hieronnan jälkeen - mikä on normaalia?

Hieronnan jälkeen voi joskus kokea huimausta, huonovointisuutta ja lämmönnousua. Tässä ei ole mitään pelättävää. Nämä johtuvat monesti siitä, että hieronnan aikana kehon rentoutuessa myös verenpaine laskee ja pintaverenkierto vilkastuu. Kun hieronnan jälkeen noustaan ylös, on hyvä istua hetki rauhallisesti ja antaa verenpaineen rauhassa tasaantua. Hieronnan jälkeen olisi suositeltavaa juoda vettä nestetasapainon tasaamiseksi ja kehon puhdistumiseksi.
Varaa aika hierontaanLue myös usein kysytyt kysymykset fysioterapiasta

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram