Uni on ihmiselle tärkeää ja ehdoton välttämättömyys. Unesta ja unen merkityksestä sekä tämän tärkeydestä keskustellaan nykypäivänä enemmän kuin aiemmin. Uusimpaan UKK-instituutin liikuntasuositukseenkin uni on osallistettu mukaan. Tämän mukaan palauttavaa unta tulee olla riittävästi. Mikä on sitten riittävästi? Unen tarve on jokaiselle henkilökohtainen. Keskimäärin aikuinen tarvitsee unta seitsemästä-yhdeksään tuntia päivässä ja lapset vielä enemmän (Chaput ym. 2018).
Me kaikki siis nukumme ja siksi ajatus/huoli unen riittävyydestä ja laadusta on noussut meidän kaikkien mieleen jossakin elämänvaiheessa. Yhtenä merkkinä unen riittävyydestä on se, että aamulla herää virkeänä tai ainakin useamman kerran viikossa herää virkeänä. Tämä on helpoin ja yksinkertaisin mittari johon ei tarvitse muuta kuin hieman ajatustyötä heti aamusta. Tästä ei kannata ottaa ylimääräistä stressiä, mutta suosittelen tarkastelemaan omaa virkeyttä aamuisin, niin päivätasolla kuin pidemmälläkin aikavälillä.
Toisena merkkinä unen laadusta ja riittävyydestä on miten yö on mennyt. Jos olet nukkunut koko yön putkeen lainkaan heräämättä, on uni usein laadukasta. Myös jos oletkin sattumalta herännyt yön aikana, mutta silti saanut unen päästä nopeasti kiinni, povaa tämä laadukasta unta. Monet huonosti nukkuvat kuvaavatkin huonosti nukuttuja öitä sanoilla: "heräilin jatkuvasti" tai "pyörin yön pikkutunneilla sängyssä". Tätä asiaa on myös hyvä alkaa pohtia omassa arjessa. Kolmas asia, jota voi pohtia on kuinka nopeasti illalla nukahtaa. Nukahtaminen olisi hyvä tapahtua suhteellisen nopeasti nukkumaan mentäessä. Myös 30 minuutin aikarajaa on pidetty yhtenä viitteenä. Sänkyyn ei kannata jäädä pyörimään, sillä tämä usein lisää stressiä ja vaikeuttaa nukahtamista. Suosittelen nousemaan sängystä ja tekemään jotain rentouttavaa, kuten lukemista tai äänikirjan kuuntelua. Kun väsymys alkaa hivuta takaisin, on syytä laittaa kirja yöpöydälle tai äänikirja pois päältä ja asettaa pää takaisin tyynyyn.
Uni on ihmiselle välttämätöntä. Huomaamme heti jos olemme nukkuneet huonosti tai liian vähän. Olemme silloin väsyneempiä ja ärtyneempiä sekä keskittymiskykymme, tarkkaavaisuutemme ja reaktiomme heikkenevät. Nämä saattavat johtaa virheisiin ja jopa onnettomuuksiin. Terveytemme on myös koetuksella pitkään jatkuvan univajeen takia. Tämä lisää infektioiden sekä monien sairauksien riskiä. Tarvitsemme unta palautuakseemme, olimme sitten nuoria koululaisia, työssäkäyviä aikuisia tai huippu-urheilijoita.
Kovinkin useasti olen törmännyt jotain tavoitetta kohti treenaavaan ihmiseen, jolla on unen kanssa ongelmia. Ei ole väliä onko treenattava kohde polven eturistisiteen jälkeinen kuntoutus tai urheilullinen vartalo. Uni on tärkeä peruspilari mikä pitää olla kunnossa jos tavoitteeseen haluaa päästä. Monesti apua ja tuloksia haetaan ensin kaiken maailman vippaskonstein.
Ensinnäkin nuku riittävästi! Unen tarve on henkilökohtaista. Jos nukut kahdeksan tuntia joka yö, mutta silti tekstissä aiemmin mainitut merkit riittämättömästä unesta esiintyvät, nuku lisää. Yksinkertaisin keino on lisätä unta 30-60 minuuttia ja tarkastella asiaa parin viikon päästä uudelleen. Unen optimointiin, vuorokausirytmiin ja nukahtamisen helpottamiseen löytyy myös muitakin keinoja, joista pidän luennon syyskuussa Palaudu ja jaksa paremmin - hyvinvointipäivänä Tampereella (lauantaina 2.9.2023). Kuuntelemaan minua ja muita asiantuntijoita pääsee paikanpäälle, mutta osallistua voi myös etävastaanottimien äärellä.
Jos kiinnostuit klikkaa painiketta ja lue lisää!
Löydät minut Proxima Finlandilta Hämeenkyrön toimipisteeltä.
Puh. 041 313 2080
jami@proximafinland.fi