Niskahartiaseudun kivut ovat yleisiä. Ne voivat liittyä lihaskireyksiin tai liikerajoituksiin kaularangan fasettinivelissä. Kivut voivat heijastella yläselkään tai yläraajaan. Aina ei ole kyse siitä, että kaularangan rakenteissa olisi jotain vikaa. Toisinaan keho on sopeutunut toistuviin kuormituksiin, kuten esimerkiksi päätetyöskentelyn työasentoon, joka aiheuttaa pitkään jatkuessaan paikallista ylikuormitusta kaularankaa tukeviin lihaksiin.
Kun niska tuntuu kireältä tai kipeytyy. Mikäli tutkittaessa havaitaan selkeitä puolieroja, jäykkyyttä tai yliliikkuvuutta, voidaan manuaalisilla käsittelyillä parantaa rennomman työskentelyasennon ja liikkumisen mahdollisuuksia. Yksin manuaalinen hoito ei ratkaise kaikkea, mutta terapeuttisen harjoittelun osana sen avulla voidaan hahmottaa tilanne paremmin ja valita sopivat harjoitukset löydösten perusteella.
Usein niskakivun syy on lihasperäinen, mutta tuki- ja liikuntaelimistön kivut voivat olla peräisin kaikista kudoksista, joissa on kipuhermopäätteitä. Ei voida siis luoda kuvitteellista asiakasta, jonka kipujen syy tiedetään jo ennalta. Ennen hoitojen aloittamista on tehtävä kliiniset tutkimukset, joiden löydösten perusteella valitaan se mitä tehdään. Joissain tapauksissa, esimerkiksi krooninen kipu, hoidon tavoite voi olla oireen lievittäminen siedettäväksi. Täydellisen terveyden palauttaminen ei ole aina mahdollista, vaikka markkinointimielessä sellainen väite olisi varmasti realistista arvioita parempi.
Usein niskassa tuntuvaa kipua ja jäykkyyttä voidaan kuitenkin helpottaa jo ensimmäisellä käynnillä.
Ennen kaularankaan kohdistuvia hoitoja tehdään ns. turvatestit, joilla varmistetaan, että kaularangan ligamentit ja verisuonet ovat tarpeeksi terveitä, että kaularankaa voidaan käsitellä. Löydökset turvatesteissä ovat erittäin harvinaisia, mutta eivät aivan mahdottomia.
Kaularangan toiminnan häiriöitä voidaan hoitaa pehmytkudoksia hieromalla ja venyttelemällä. Fasettiniveliä on turvallista mobilisoida, koska silloin liikkeet tapahtuvat fysiologisella liikealueella, eli sillä liikelaajuudella, jonka nivelestä voi tuottaa lihastyöllä.
Mikäli kaularangan lihaksissa havaitaan heikkoutta tai kireyttä, voidaan tilannetta helpottaa terapeuttisella harjoittelulla, jonka kesto on yleensä joitain viikkoja. Harjoittelu suunnitellaan lihasvoimatestauksen perusteella. Hoito voi olla myös työergonomian ohjaamista, jos toistuva ongelmallinen kuormitus johtuu siitä.
Niskakipua voidaan helpottaa lisäämällä liikettä siellä, missä liike on vähentynyt ja parantamalla tukea siellä, missä liikettä tapahtuu tarpeettoman paljon.
Nivelten manipulointi on yksi tapa toteuttaa manuaalista tekniikkaa. Myös kaularankaa voidaan joissain tilanteissa manipuloida, eli ”rusautella”, mutta sille on harvoin tarvetta, koska mobilisoinnilla voidaan saavuttaa sama hoitotulos. Terapeutin on manipuloidessa tiedettävä mitä tekee. Itseoppineen niksauttajan käsiin ei kannata kaularankaansa uskoa. Koulutettu ammattilainen, joka osaa arvioida toimenpiteen tarpeellisuuden, ja on tietoinen sen vasta-aiheista, voi tehdä myös manipulaatiohoitoja.
Kaularangan manuaalisen hoidon esteitä ovat:
- Epävakaat (instabiilit) rakenteet
- Rangan alueen infektiot
- Tuberkuloosi
- Luutulehdus (osteomyeliitti)
- Ligamenttien repeämä
- Monitasoinen hermojuuripatologia, huomattavat neurologiset puutosoireet
- Etenevä tai paheneva neurologinen oireisto
- Ylemmän motoneuronin vaurio tai selkäydinvamma
- Osteoporoosi
- Tuore leikkaus tai vamma
- Puuttuva diagnoosi, ellei tiedetä mitä hoidetaan, ei voida hoitaa. Fysioterapeutti ei tee diagnooseja, diagnosointi kuuluu ainoastaan lääkäreille.
Lopuksi pari hyödyllistä linkkiä:
Varaa aikasi fysioterapiaan tästä
Kirjoittajan esittely
Lisätietoa meistä ja palveluistamme
Aikuisten niskakivun Käypä hoito suositus