01/16/2019

Miten kipu vaikuttaa työhön? - Työhyvinvointi

Olemme toteuttaneet asiakasyrityksessämme noin neljän kuukauden ajan fysioterapia, hieronta, neuvonta ja etäpalvelua. Kysely teetettiin ennen vastaanotolle tuloa ja jakson jälkeen. Fysioterapia- ja hierontakäytejä asiakkaille tuli jakson aikana 2-6 kertaa työntekijän tarpeesta riippuen. Osa sai lisäksi etäfysioterapian käyntien tueksi. Asiakasyrityksessämme valtaosa työntekijöistä tekee toimistotyötä. Artikkelin lopussa on yhteenveto tuloksista.

Miksi mittaamme kipua? - Työhyvinvointi

Kipu on yksi tärkeimmistä muuttujista, joihin voimme vaikuttaa asiakkaidemme työntejoiden työtehokkuutta mitattaessa. Etenkin yrityksissä, joissa tehdään tietotyötä ja työ ei ole fyysisesti kuormittavaa työntekijät pystyvät tulemaan töihin vaikka kärsisivät kovistakin kivuista. Kipu ei siis estä työntekoa, mutta vaikuttaa merkittävästi jaksamiseen ja työtehokkuuteen. Kipua on helppoa ja yksin kertaista mitata sekä seurata. Kipua mitataa ns. VAS-asteikolla, joka on 0-10 (0 = ei kipua, 10 = pahin mahdollinen kipu).

Istuminen ja seisominen tappaa - sinulle sopiva liike pitää terveenä!

Asiakasyrityksessämme valtaosalla vastaanotolle tulleista kipu oli 5 tai enemmän. Kun työ ei ole haastavaa fyysisesti, on kipu huono tekosyy olla tulematta töihin. Mutta esimerkiksi jos työtehtävät ovat yhtään fyysisiä voit kuvitella, millainen työpäiväsi olisi, jos kipua alaselässä olisi 6 tai enemmän. Kyselyssä viidellätoista kipu oli 5 tai enemmän.

Suurimmalla osalla työntekijöistä kipu tuntemukset olivat laskeneet selkeästi hoitokertojen aikana. Tärkeintä on, että asiakkaamme oppii itse, mitkä tekijät arjessa aiheuttavat kipua ja mitä keinoja hänellä on vähentää kipua. Silloin myös hän on motivoituneempi itsenäisten harjoitteiden tekemiseen.

Päivittäin ja viikoittain oireileva vaiva vaatii hoitoa ja monesti on myös hoidettavissa. Suurin osa esimerkiksi selkävaivoista on hyvän laatuisia, jotka eivät vaadi leikkaushoitoa, vaan fysioterapia on tehokkain tapa kuntouttaa vaivasta. Vaativissa tapauksissa teemme yhteistyötä myös työterveyden kanssa.

Kipu ei välttämättä vaikuta suoraan työtehtävien suorittamiseen, jos ne eivät vaadi fyysisiä ponnisteluja. Kuitenkin toimisto- ja älytyötä tekevien tehokkuus laskee kivun takia. Jos kipu on päivittäistä, nousevat kivun kustannukset päivittäin ja kuormitus moninkertaistuu. Kipu on harvoin tasainen vaan voimistuu päivän aikana, kovenee tietyistä liikkeistä, joita pitää varoa. Kipu lisää jännitystä koko kehossa, ei vain kipukohdassa.

Kuten jo mainitsimme yli 70% työntekijöistä kipu oli 5 tai yli ja 82% työntekijöistä kärsi kivusta päivittäin tai viikoittain. Fyysisesti helpossa työssä, kuten toimistossa kipu ei estä työskentelyä. Kipu vaikuttaa kuitenkin selvästi työtehokkuuteen.


Kokemus työtehtävien suorittamisesta on myös kohentunut. Alkukyselyssä vastaukset olivat 3-5 ja nyt 4-5. Toimistotyötätekevillä kipu ei välttämättä estä työntekemistä, kuten fyysisesti kuormittavissa työtevissä olevilla esimerkiksi kova selkäkipu voi estää kokonaan työtehtävien suorittamista.
Loppukyselyssä suurin osa vastanneista kokivat, ettei kipu vaikuta enää heidän työtehokkuuteensa laisinkaan. Vastaukset 2-3 ovat hävinneet kokonaan. Työntekijät saivat siis hierontaa, neuvontaa ja harjoitteita omaan vaivaansa. Vastaanottokäyntien lisäksi osalle halusi, etäpalvelua tukemaan vastaanotolla saatu ohjeita.
Kukaan ei kärsinyt kivusta enään päivittäin ja vain muutama enää viikoittain. Suurimmalla osalla kipu tuntemukset olivat harvassa.

työhyvinvointi

Miten näihin tuloksiin päästiin?

Fysioterapiapalvelumme 3 tärkeintä elementtiä ovat nopea saatavuus, vaivan syyn selvittäminen ja asiakkaan opettaminen pitämään huolta itsestään. Vastaanotolla paneudumme työntekijöiden arkeen, harrastuksiin, työtehtäviin, perussairauksiin ja työntekijän omiin voimavaroihin. Meidän tunnuslauseemme on "Haluamme opettaa sinua pitämään parempaan huolta itsestäsi!". Kun sinä ymmärrät, mistä vaivasi johtuvat ja miten pystyt niihin vaikuttamaan, pystyt hoitamaan niitä tehokkaasti ja pääset pysyvin tuloksin.

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-

Arttu Peltola

Fysioterapeutti ja urheiluhieroja

Ota rohkeasti yhteyttä arttu@proximafinland.fi . Autan sinua löytämään sinulle sopivat ratkaisut. Tutustu lisää yrityspalveluihimme.

Lisää aiheesta:

Tässä linkistä voit lukea myös UKK-instutuutin tekemän tutkimuksen ohjauksen ja harjoittelun vaikutuksesta kipuun.

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram