02/05/2018

Miten fysioterapia auttaa sinua?

Miten fysioterapia auttaa? Yleinen virhe liikuntaa aloittaessa tauon tai vamman jälkeen on se, että liikunta ja rasitus aloitetaan liian nopeasti, liian monta kertaa toistuvana ja liian voimakkaasti kehoa rasittamalla. Valitettavan usein ajattelua tuntuu leimaavan “kaikki tai ei mitään” -tyyppinen ajattelumalli, missä siirrytään suoraan levosta tai liikkumattomuudesta voimakaskuormitteiseen ja useita kertoja viikossa toistuvaan harjoitteluun. Ensimmäisenä karsitaan “ylimääräistä” aikaa pois levosta ja lihashuollosta, mikä saattaa myöhemmin johtaa ylirasitustilaan, aiheuttaa lisääntyvää kipua tai vanhojen vaivojen uusiutumisen ja lisätä vammariskiä merkittävästi. Vähitellen alkuinnostus hiipuu ja liikkuminen jää yhä vähemmälle, koska keho ei kestä rasitusta vaan kipeytyy yhä uudestaan ja uudestaan.

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-
fysioterapia auttaa
fysioterapia tampere

Monesti liikkuessa alkava kipu aiheutuu ylirasituksesta, mikä johtaa solujen vahingoittumiseen ja rasitusvamman muodostumiseen. Keho pyrkii taistelemaan kipua ja syntynyttä vauriota vastaan aiheuttamalla tulehdustilan käynnistääkseen kehon luonnollisen parantumisprosessin. Syntyvä tulehdus lisää kehossa tuntuvaa kipuaistimusta ja jonkin ajan kuluttua kipua saattaa tuntua myös levossa ollessa. Ihmiskeho pyrkii luonnostaan liikkuessaan poispäin kivusta ja löytämään kivuttomia liikeratoja sekä liikemalleja, jotka mahdollistavat liikkumisen ilman kipua tai ainakin mahdollisimman vähäisen kipuaistimuksen. Pitkään jatkuessaan kivun välttäminen voi johtaa virheellisiin liikemalleihin ja altistaa uusille rasitusvammoille sekä kiputiloille. Fysioterapiassa puututaan juurikin näihin ns. virheellisiin liikemalleihin ja pyritään löytämään oikeanlaisia tapoja liikkua kivun kanssa.

Kivun aiheuttaja voi löytyä usein aivan muualta kuin, missä varsinainen kipu tuntuu. Tämän takia olisi kivun ilmaantuessa tärkeää hakeutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa asiantuntevaan hoitoon esimerkiksi fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle. Lääkärit pystyvät usein poissulkemaan vakavimmat sairaudet ja vammat sekä ohjaamaan asiakkaan tarvittaessa eteenpäin kuvantamistutkimuksiin vaivan tarkemman syyn selvittämiseksi ja voivat määrätä kipulääkkeitä hillitsemään kipua sekä sitä kautta mahdollistamaan liikkumisen. Heillä ei välttämättä ole tietoa ja osaamista sopivien harjoitteiden ohjaamiseksi. Tässä vaiheessa on syytä kääntyä fysioterapeutin puoleen. Fysioterapeutit ovat vastaavasti ihmiskehon liikkeen asiantuntijoita ja osaavat ohjata sinulle sopivia tapoja liikkua tai keinoja päästä eroon kivusta. He käyttävät usein apunaan erilaisia testejä, haastattelua ja tutkimista sekä liikkumisesi ja liikkeiden havainnointia. Fysioterapian tavoitteena on lisätä asiakkaan tietoutta kivun syistä ja auttaa häntä arvioimaan omassa liikkumisessan tapahtuvia muutoksia sekä antaa keinoja tunnistaa ja hallita kipua sekä sen mahdollisia aiheuttajia.

Miten nopeasti fysioterapia auttaa?

Fysioterapia nopeus tai tehokkuus riippuun paljon siitä millaiset tavoitteet asetamme, millainen on lähtötilanteesi ja miten fysioterapeutti auttaa sinua sitoutumaan sekä miten sitoudut fysioterapiaan. Monesti akuuteissa tilanteissa helpostusta kipuun saadaan yksittäisten fysioterapiakäyntien aikana. Jos tilanteesi on kroonisempi, yleensä myös fysioterapia prosessi on pidempi. Välillä omat keinot ja motivaatio vaivan hoitamisessa voi olla kortilla. Fysioterapeutti auttaa sinua motivoitumaan ja löytämään asioita, joilla on sinulle merkitystä.

Fysioterapiasta ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi

Fysioterapiapakettimme ovat edullinen vaihtoehto sinulle, joka taistelet erinäisten vaivojen ja kipujen kanssa liikkuessasi. Fysioterapeuttimme auttavat sinua löytämään vaivasi perimmäisen syyn ja antavat sinulle konkreettisia keinoja itsestäsi huolehtimiseen. Fysioterapia on suositeltavaa aloittaa yksilökäynnillä, jonka aikana sinut tutkitaan sekä haastatellaan ja saat harjoitteet päivittäiseen harjoitteluun harjoittelusovelluksen kautta. Käynnillä arvioidaan myös tarvittavien yksilöohjauskertojen määrä senhetkisen tilanteesi mukaan. Jos tilanteesi on akuutti, lisätään yksilöohjausten määrää joko neljään tai kuuteen kertaan.

Fysioterapiapaketit

  • 12 harjoituskertaa fysioterapeutin kanssa - alkaen 195€
  • Paketit sisältävät yksilöllisen tarpeen mukaan
    • 2, 4 tai 6 x 45 min yksilöfysioterapiakäyntiä (yksilöllisen tarpeen mukaan)
    • 10 harjoituskertaa ryhmissämme
  • Valittavanasi on kolme erilaista fysioterapiapakettia, jotka on räätälöity erilaisiin tarpeisiin
    • JUOKSU -paketti
    • FYSIO -paketti
    • SELKÄ -paketti

Miten etäfysioterapia eroaa lähifysioterapiasta?

Ainut ero etä- ja lähifysioterapian välillä on se, että emme pysty palpoimaan(käsin tunnustelemaan) tai hieromaan. Muuten pystymme fysioterapiassa auttamaan sinua samalla tavalla.

Kirjoittanut Jesse Asikainen

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram