Nilkan asennon vaikutus polven kipuun
Nilkka ja jalkaterä toimivat tärkeänä osana kehon iskunvaimennusjärjestelmää, jonka tehtävänä on suojata kehoa ja pienentää alaraajan niveliin kohdistuvaa kuormitusta.
Jalkaterän normaaliin joustomekanismiin kuuluvat supinaatio (nilkan ulkokierto) ja pronaatio ( nilkan sisäkierto). Niiden tehtävä on vaimentaa iskuja ja tukea selkä rankaa. Nilkan liiallinen sisäkierto (ylipronaatio) aiheuttaa ylikuormitusta alarajoihin, joka kasvattaa riskiä muille alaraaja vammoille. Tässä vaiheessa polvi kipu voi astua kuvioihin, mutta kivun aiheuttajaa ei osata paikallistaa nilkkaan. Aletaan välttelemään liikkeitä mitkä tuottavat kipua polveen ja jätetään selvittämättä missä itse kivun aiheuttaja löytyy. Olisi hyvä miettiä missä liikkeissä kipua tuntuu ja mitkä asiat voisivat vaikuttaa kipuun, jos kivun aiheuttajaa ei hoideta niin ongelmia alkaa äkkiä ilmenneen laajemmalla alueella polven lisäksi. Muutoksia voi alkaa huomaamaan myös lonkassa ja selässä.
Nilkan liiallisen sisäkierron takia jalkaterä alkaa korjaamaan alaraajojen sekä jalkaterien toimintahäiriöitä tai muutoksia. Muutoksia voivat olla muun muassa jäykkyys nilkassa, kireä akillesjänne, polvinivelten virhe asennot, reisiluun asento tai heikot lihakset, jotka ojentavat lonkkaa. Tärkeää nilkan liiallisen sisäkierron hoidossa on alaraajojen normaalin linjauksen harjoittelu. Linjaus harjoitteiden lisäksi on tärkeä harjoittaa esimerkiksi säären lihaksia, koska ne tukevat jalkaterää kierteisissä toiminnoissa ja tasapainottavat jalkaterän lihaksia.
Lonkan vaikutus polven kipuihin
Polvi- sekä lonkkanivelet ovat tärkeässä roolissa kävelemisessä ja seisomisessa. Tämän takia lonkan vaivat voivat ilmetä kipuna polven seudulla. Tietenkin polven alueen vaivat voivat aiheuttaa kipua lonkan seudulle. siksi on tärkeä muistaa aikaisemmin mainittu alaraajojen linjaus.
jalan säteilykipu on yleinen vaiva. Kuormittavat nostot sekä pitkäaikaiset lantion jännitys tilat ovat usein myös suurimpia tekijöitä oireiden muodostumiselle. Kävelyn tuottamaliike kulkee lantion kautta ja liikuttaa kehoa paikasta toiseen. Jaloista siis linjautuu paljon vaikutuksia koko kehon toimintaan.
Esimerkiksi juoksijoilla polvi on usein sijaiskärsijänä lantionliikerajoituksista tai säären jännityksistä. Tällöin polvi lähtee kompensoimaan liikettään ja kuormittuu epätasapainisesti. Polvikuvut ovatkin usein tällaisen tapahtumakaavan seurauksia.
Omia kokemuksia
Itselle polvivaivat ovat olleet ylenen harmi useamman vuoden ajan. Suurimman avun olen saanut alaraajojen oikeanlaisesta linjauksesta sekä lihasten vahvistamisesta. Jääkiekkoa pelatessa polvet olivat lähes jokaisen treenin jälkeen kipeät ja särkyjä oli usein myös seuraavana päivänä.
Kävin kahtena vuotena peräkkäin polven tähystys leikkauksessa. Näistä sain hetkellisen avun noin vuodeksi eteenpäin. Tämän jälkeen kivut aina palasivat. Tämän jälkeen aloin miettimään vasta, miten itse voisi vaikuttaa tilanteeseen.
Ensiksi aloin vahvistamaan polvea tukevia lihaksia ja keskittymään alaraajojen oikeanlaiseen linjaukseen. Tämän jälkeen aloin huomaamaan jäykkyyttä nilkoissa mikä alkoi vaikuttamaan luistelu tekniikkaan. Tässä vaiheessa menin hierojalle missä lähdettiin rentouttamaan jalan lihaksia sekä mobilisoitiin jalkojen niveliä. Polvi kivut alkoivat huomattavasti vähenemään, mutta ei kokonaan poistuneet. Seuraavaksi kokeilin lämmön vaikutusta polven kipuihin ja se auttoi pois kivuista urheilusuorituksen aikana.
Tärkeää on selvittää mikä kivun aiheuttaa eikä vain keskittyä sinne missä kipu tuntuu.
Kirjoittaja: Tino Takala, Hieroja ja personal trainer
Instagram: @TinoTakala