09/16/2016

Kinesioteippaus

Kinesioteippiä käytetään erilaisten kiputilojen hoidossa ja kinesioteipin tarkoitus on mahdollistaa liikkiminen liikkuminen kivusta huolimatta, vähentään kipua ja parantaa aineen vaihduntaan. Kinesioteippi sopii erityisen hyvin lapsille ja nuorille erilaisten rasituskipujen hoitoon. Esimerkiksi Osgood-schlatterin tauti, Severin tauti, alaselän rasitusmurtumat ovat tilanteita, joissa kinesioteippaus on erinomainen työkalu.

Kinesioteippaus on noussut fysioterapeuttien ja urheiluhierojien yhdeksi työkaluksi vuoden 2008 Pekingin olympialaisten jälkeen, jossa se ensimmäistä kertaa herätti huomiota isomman yleisön keskuudessa. Kinesioteipin kehitti jo 70-luvulla japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase. Hän tutki tuolloin, voiko ihoa liikuttamalla lisätä nivelten liikkuvuutta, vähentää kipua, parantaa aineenvaihduntaa ja lisätä lihasvoimaa. Hän kehitti teipin, jolla ihon liikuttamisesta saatava vaikutus pystytään säilyttämään pidempään.

kinesioteippaus kinesioteippi tampere nokia
Proxima oli syksyllä 2016 Tampere Countryside Marathonissa tekemässä kinesioteippauksia.

Kinesioteipin perusajatus on ihokudoksen kohottaminen. Kun ihokudosta nostetaan ylöspäin, hermoreseptoreille ei synny yhtä paljon ärsykkeitä, kiputuntemukset vähenevät ja imuneste- sekä verenkierto vilkastuvat saadessaan lisää tilaa. Tämä nopeuttaa elimistön oman paranemisprosessin käynnistymistä ja toimii hyvänä hoitoa tukevana menetelmänä muun muassa erilaisten tulehdustilojen yhteydessä. Ihossa kiinni olevan teipin voi aistia alitajuntaisesti koko ajan, vaikka siihen ei kiinnittäisi erityistä huomiota. Tämän syntyvän aistimuksen kautta lihaksesi aktivoituvat voimakkaammin, mikä parantaa niiden antamaa tukea.

Kinesioteippauksen tavoitteena on vähentää kipua tai jopa mahdollistaa liikkuminen täysin ilman kipuja. Sanonta kuuluu, että "liike on lääke ja kipu on viestintuoja". Kinesioteippauksen avulla pystytään tehostamaan kuntoutusta ja nopeuttamaan paranemista. Teippaus voidaan toteuttaa tarpeen vaatiessa uudestaan useita kertoja, mutta perimmäisenä tavoitteena on pyrkimys liikkumaan ilman teippauksen tuomaa apua.

Kinesioteipin ominaisuudet:

  • Teippi on 100% puuvillaa ja liimapinta on akryylipohjainen ja allergisoimaton. Teippi venyy samassa suhteessa kuin iho. Eli teippi ei rajoita nivelien liikkeitä, eikä tunnu kiristävältä.
  • Teippi on materiaaliltaan hengittävää, eikä rajoita mitenkään päivittäisiä toimia. Teipin kanssa voi täysin vapaasti käydä suihkussa, saunassa ja hikoilla.
  • Teippiä pidettäessä tulisi välttää sen altistumista liialliselle hankaukselle. Esimerkiksi takareiden ollessa teipattuna, ei farkkuja suositella pidettäväksi, koska niiden kankaan kovuus saattaa irroittaa teipin nopeasti.
  • Valmistajat antavat teipin käyttöiäksi noin 3-5 päivää. Keskimääräinen käyttöikä teipillä on noin viikko ja riippuen teipattavasta alueesta saattaa se pysyä paikallaan huomattavasti pidempäänkin. Jalkojen alueella teippi ei yleensä kestä viikkoa pidempään, koska jalkojen alueella tapahtuu luonnostaan paljon liikettä, jolloin teippi myös altistuu enemmän hankaukselle.

Mihin kinesioteippiä käytetään?

Teipin käyttöaiheet ovat hyvin laajat. Alla on lueteltuna muutamia aihealueita ja esimerkkejä. Vastaanotolla terapeutin tulisi aina ensin asiakasta haastattelemalla ja tutkimalla arvioida kinesioteippauksen tarpeellisuus. Testaus tapahtuu  ihoa manuaalisesti liikuttamalla. Jos ihon liikuttaminen vaikuttaisi helpottavan kipua, on teippaaminen perusteltua asiakkaan hoidon kannalta.

  • Tulehdustilat/Rasitusvammat (esim. tenniskyynärpää, hyppääjänpolvi, ym.)
  • Turvotus/Laajat mustelmat (esim. nilkan nyrjähdys)
  • Nivelen liikkeen korjaaminen (esim. nilkan tai olkapään)
  • Kipukohdat (esim. trigger-pisteet ja lihasten kiinnityskohdat)
  • Arpikudos (esim. isot kiristävät leikkausarvet)
  • Suorituskyvyn parantaminen (esim. maratoonareille ja maratonhiihtäjille)
  • Verenkierron, imunestekierron ja liikkuvuuden parantaminen (esim. niska-hartiaseutu)
  • Lihasjännityksen vähentäminen (esim. niska-hartiaseutu)

Kannattaa keskustella ensin ammattilaisen kanssa vaivastasi, jolloin hän voi arvioida, onko teippauksesta mahdollisesti sinulle hyötyä.

Kinesioteipin teoreettiset vaikutukset:

  • Kipu lievittyy
  • Liikkuvuus lisääntyy
  • Lihasvoima kasvaa
  • Heikentynyt verenkierto ja imunestekierto vilkastuvat
  • Fibroottinen kudos (arpikudos) pehmenee
  • Nivelmekaniikka paranee ja opitaan oikea liikemalli
  • Nivelen tuki lisääntyy
  • Lihaksen tonus (jännittyneisyys) normalisoituu
  • Lumevaikutus

Miksi tulla ammattilaisen kinesioteipaukseen?Kinesioteippaus

Youtube on pullollaan erilaisia tekniikoita, joita voi hyödyntää esimerkiksi polven tai olkapään kiputilojen yhteydessä. Kyseiset tekniikat toimivat varmasti osalle ihmisistä, mutta kaikki eivät saa niistä haluamaansa apua. Ammattilainen osaa luotettavasti haastattelun ja tutkimisen perusteella arvioida, voiko kinesioteippauksesta löytää avun juuri sinun vaivaasi. Testaaminen tapahtuu käsin ihoa liikuttamalla, samalla tavalla kuin mihin teippauksella pyritään. Samalla terapeutti pystyy testaamaan eri teippaustekniikoiden toimivuutta kyseisessä kipukohdassa tai vaivassa, mikä mahdollistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Me Proximalla opastamme asiakasta tekemään teippaukset itse tai halutessaan vastaanotolle voi tulla myös puolison, huoltajan tai vanhemman kanssa, jolle opastamme teippauksen.

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-

Kinesioteippaus ja fysioterapia

Parhaan hyödyn kinesioteippauksesta saat, kun vaivasi syy tutkitaan. Kinesioteippaus auttaa monesti tekemään harjoitteita ja siten vahvistamaan myös vammakohtaa nopeammin. Fysioterapeuttimme auttavat sinua mielellään!

Kinesioteippauskseen pääset Tampereella, Nokialla ja Hämeenkyrössä.

Etäfysioterapia

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram