Jäsenkorjausta on montaa eri koulukuntaan mm. perinteinen, kalevalainen ja kaustislainen jäsenkorjaus.. Yhteistä jäsenkorjaustekniikoilla on kuitenkin kehon virheasentojen korjaaminen. Proxima Finlandilla fysioterapeutti tutkii lähtötilanteesi ja valitsee sinulle sopivat ja tehokkaimmat hoitomuodot virheasentojen korjaamiseksi. Voimme käyttää mobilisoivia hierontatekniikoita, mutta myös hoitovaikutuksen pidentämiseksi kannattaa panostaa lihasten toimintaan, että lihakset eivät jatkossa vedä esimerkiksi lantiota vinoon.
Kun haluat saada kehosi tasapainoon, varaa aika fysioterapeuttimme vastaanotolle Tampereella!
Kehomme ei ole symmetrinen, ja pienet vaihtelut kehossamme ovat normaaleja. Arjessamme on monia liikemalleja, joita toistamme tiedostamatta. Esimerkiksi Usein esimerkiksi toinen käsistämme on ns. dominoiva ja tekee arjessa enemmän asioita suhteessa toiseen. Toiselle kädelle jää tällöin kantajan tai tukijan rooli. Esimerkiksi laukku kulkee helposti samalla puolella, jotta dominoivalla kädellä voidaan avata ovet tai etsiä puhelinta laukusta. Tai polttopuita kantaessa tarkempaan toimintaan tottunut käsi lappaa puita, toisen käden kannatellessa puukoppaa. Kehon virheasennot ovat siis monesti vahvasti yhteydessä siihen, miten arjessa käytämme kehoamme ja lihaksiamme.
Kun alaselkä tai olkapää kipeytyy, taustalla on monesti tavallista enemmän kuormitusta. Edellisenä viikonloppuna tehty joulusiivous, puusavotta, talven ensimmäiset lumityöt tai pitkään seisominen kauppareissulla saavat kehossa aikaan tuntemuksia, jotka voidaan kokea kipuna tai arkuutena kehossa ja lihaksissa. Tämä on täysin normaali kehon reaktio lisääntyneeseen rasitukseen, ja usein arkuus helpottaa muutaman päivän kuluessa. Oireet eivät välttämättä ilmaannu heti samana päivänä, vaan 1-3 päivää isomman kuormituksen jälkeen.
Kun lihakset kuormittuvat, ne menettävät sekä kykynsä venyä, että tuottaa voimaa. Tämä tuntuu monesti kireytenä ja jumin tunteena lihaksissa. Kehossamme on myös eräänlainen suojamekanismi, joka suojelee niveliä ja rankaa. Jos keho joutuu esimerkiksi nostaessa liian kovalle kuormitukselle, selän lihakset saattavat mennä suojakramppiin suojellakseen niveliä ja lihaksia liian suurelta rasitukselta. Tämä on monesti äkillinen ja jopa kivuliaskin tuntemus, mitä mm. selän osalta kutsutaan noidannuoleksi. Tämä lihasten suojarekatio saattaa myös monesti aiheuttaa “asentovirheitä” esimerkiksi lantion tai rangan alueelle kehon pyrkiessä sopeutumaan muuttuneeseen kuormitukseen..
Jalkojen pituus voi vaihdella suurestikin eri yksilöiden välillä. Normaaliksi vaihteluväliksi voidaan laskea vielä noin 1cm pituuserot. Alaraajojen väliseen pituuseroon voi vaikuttaa mm. lonkan ja keskivartalon puolierot sekä lihaskireydet, ilman että luisissa rakenteissa havaitaan merkittävää puolieroa. Ainoa luotettava keino jalkojen pituuseron selvittämiseksi on röntgenkuvaus.
Monella jalkojen pituuseroa seurattu esimerkiksi alakouluikäisenä ja asiasta on saattanut jäädä virheellinen käsitys, että jalkojen pituusero olisi merkittävä tekijä esimerkiksi selkäkipujen taustalla. Vaikka jalkojen pituuseroa hieman olisikin, tärkein hoitokeino on palauttaa alaraajojen ja lonkan seudun lihasten tasapaino voiman, liikkuvuuden ja hallinnan suhteen.
Voiko SI-nivel olla pois paikoiltaan? SI-nivelen liike on 1-2mm, eli erittäin pientä. Niveltä ympäröi vahvat nivelside rakenteet, joten on hyvin harvinaista, että SI-nivel olisi oikeasti pois paikaltaan.
Lonkan ja SI-nivelen toiminta liittyvät vahvasti toisiinsa. Monesti alaselkä kipuinen asiakas näyttää ja kertoo kivun olevan SI-nivelen alueella. Useimmalla selkäkipuisella myös lonkan seutu on kireä ja esimerkiksi kyykistyessä liike pyrkii tulemaan SI-nivelestä ja alaselästä lonkan sijaan. Tämä kuormittaa SI-nivelen rakenteita ja alaselkää ja aiheuttaa kipua. Kun lonkan seudun voimaa, liikkuvuutta ja hallintaa parannetaan, usein myös kipu SI-nivelen alueella helpottaa.
Kun haluat saada kehosi tasapainoon, varaa aika fysioterapeuttimme vastaanotolle Tampereella!