Huimaus voi johtua monesta syystä, mutta onneksi o usein harmiton vaiva ilman muita oireita. (Katso alta, milloin huomauksen takia pitää mennä lääkäriin.) Huimaus on usein hyvän laatuista eli se johtuu esimerkiksi niskan kireydestä, jännityspäänsärystä, hyvän laatuisesta asentohuimauksesta, hetkellisestä verenpaineen laskusta tai syy voi olla kaularankaperäinen.
Huimaus voi liittyä muihin perussairauksiin ja lääkitykseen. Esimerkiksi Ménièren tautiin tai lääkkeiden yhteisvaikutuksiin. Jos sinulla on useita lääkityksiä tai niissä on tehty muutoksia on asiasta hyvä keskustella lääkärin kanssa.
Kaularankaperäinen huimaus voi johtua esimerkiksi niskan kireydestä ja kaularangan toiminnan häiriöistä. Fysioterapeutti on oikea henkilö tutkimaan kaularangan toimintaa.
Kaularangan tulee toimia yhdessä muun vartalon, tasapainoelimien ja silmien kanssa pitääkseen huolta tasapainosta. Kaularangan kireydet voivat auheuttaa häiriötä näiden välisessä liikkeessä. Esimerkiksi kehon pyrkii tasapainottamaan päätä horisontaalitasoon. Jos toiminnanssa on häiriötä voi se estää kaularangan ja pään normaalin liikkeen. Tämä voi aiheuttaa huimausta. Kaularangan toiminnalliset häiriöt voivat aiheuttaa myös hetkellisiä verenkierron häiriöitä.
Fysioterapeutti osaa tutkia kaularangan toimintaa ja ohjata sinulle harjoitteet, joilla pitää oireet poissa. Tässä sinulle niskakivun ensiapupaketti, niin pääset heti alkuun.
Hyvän laatuinen asentohuimaus on helposti tutkittavissa vastaanotolla ja siihen löytyy helpot ja yksinkertaiset harjoitteet. Ensiavun lisäksi on hyvä pohtia, mitkä tekijät arjessa johtavat niskakipuun. Fysioterapeutti haastattelemalla ja tutkimalla selvittää kanssasi arjestasi tekijät, jotka altistavat vaivalle. Arkeen on hyvä lisätä toimintoja, jotka tukevat niskojesi terveyttä.
Asentohuimaus johtuu korvan kaarikäytäviin jäävästä sakasta, joka häiritsee tasapaino aistia. Kaarikäytävissä oleva sakka on normaalia, mutta välillä se saattaa kertyä ja aiheuttaa häiriötä tasapainossa. Esimerkiksi liikunta, jossa tulee hyppyjä ja ponnistuksia auttaa sakkaa pysymään liikkeellä ja kertymästä korvan kaarikäytäviin.
Korvassa on kolme kaarikäytävää, jotka aistivat pään asentoa tiettyllä akselilla. Testaamalla voidaan selvittää, missä kaarikäytävässä tai -käytävissä sakkaa on. Jokaiselle kaarikäytävälle on omat harjoitteensa, joilla sakka saadaan liikeelle. Riippuen tilanteesta vaiva helpottaa 1-7 päivän aikana.
Ikääntymiseen liittyvä huimaus ja tasapainon häiriöt ovat usein monen tekijän summa. Onneksi huimausta on helppo ennaltaekäistä ja siihen voi vaikuttaa aktiviisella sekä terveelllisillä elämän tavoilla. Huimaukseen liittyy kaatumisen riski ja ikääntyessä luut haurastuvat, on esimerkiksi ensimmäisten kaatumistilanteiden kohdalla hyvä selvittää huimauksen syy.
Lääkärin kanssa on myös syytä keskustella lääkityksen tarkistamisesta, mikäli huimauspotilaalla on käytössä useita lääkkeitä tai huimaus alkaa pian lääkityksen lisäämisen jälkeen. Pitkään jatkuneet mutta toistuvat huimausoireet, jotka eivät liity asennon muutoksiin, ovat niin ikään syy käydä lääkärin tutkittavana. Oikean hoidon löytämistä helpottaa, kun mietit valmiiksi, minkä tyyppistä huimaus on, missä tilanteissa sitä esiintyy, liittyykö siihen muita oireita ja mitä lääkkeitä on käytössä. Huimauksen esiintymistavasta ja tyypistä riippuen tarvittavat tutkimukset vaihtelevat yksinkertaisista kuulon ja tasapainon tutkimuksista laajempiin selvittelyihin.
Palvelemme sinua etänä koko Suomeen ja lähivastaanotollemme pääset Tampereella ja Hämeenkyrössä.