02/16/2020

Hiihtoetiketti - laturaivo on turhaa

Tänä talvena mm. Yle, Iltasanomat ja Iltalehti ovat uutisoineet laturaivosta ja, miten lapset ovat joutuneet laturaivon kohteenksi. Teimme hiihtoetiketin ohjeeksi kaikille hiihtäjille ja latujen lähistöllä kulkeville. Olemme listanneet hiihtoetiketin, joilla pystyy välttämään laturaivoa ja kaikki latujen käyttäjät mahtuvat sopusoinnussa laduille.

hiihtoetiketti

Takaa tuleva väistää

Nopeampi hiihtäjä, ohittaja tai takaa tuleva on vastuullinen väistämään. "Ladun huutaminen" ei kuulu hyvään hiihtoetikettiin. Ladun huutaminen on käytössä ainoastaa silloin, kun kilpailu on käynnissä ja numerolappu rinnassa. Hitaampana voi ohittajan ottaa huomioon pysymällä omalla linjalla tai hiihtämällä toisessa reunassa. Tilanteita voi tulla myös ylämäkien alla, jolloin esimerkiksi perinteisen hiihtäjä siirtyy ladun sivulle nousemaan mäkeä haarakäynnille. Silloin on hyvä vilkaista taakse, ettei vapaan baanalla tule juuri silloin kukaan. Vapaan hiihtäjän puolestaan on hyvä antaa tilaa perinteisen uralla menevälle tulla ylämäessä nousemaan mäkeä haarakäynnillä.

Hiihtosuunta

Hiihtoladuilla noudatetaan pääsääntöisesti oikean puoleista liikennettä. Joissain on kuitenkin poikkeus järjestelyjä ja niitä tulee noudattaa. Hiihtosuunnan noudattaminen on erityisen tärkeää turvallisuus syistä. Tänä talvena nuori hiihtäjälupausloukkaantui, koska törmäsi väärään suuntaan hiihtäneeseen. Kapeilla laduilla, joissa hiihdetään molempiin suuntiin, on hyvä antaa vastaantulijalle tilaa.

Mäkien laskeminen

Alamäkeen lähdettäessä on hyvä jättää riittävästi väliä. Mäkeen lähtiessä on hyvä miettiä pystytkö pysähtymään tai väistämään, jos edessä menevä kaatuu. Laskussa on myös hyvä pitää oma linja. Jos lähdet alamäkeen oikeaa reunaa pitkin, anna nopeammalle laskijalle mahdollisuus ohittaa.

Hiihtoetiketti jatkuu kuvan jälkeen

Kuuntele Kestävä, Vahva, Nopea! -podcastia! Asiaa kestävyysurheilusta ja harjoittelusta perustuen tutkittuun tietoon. KVN-podcast kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa ja Apple Podcastissa.

Hiihtokoulun tai ryhmän vetäjälle

Hiihtoladut on lähtökohtaisesti tarkoitettu hiihtoa varten, joten jos ladulla tekee jotain muuta, on muut otettava huomioon. Etenkin kapeilla laduilla ryhmän liikkuminen korostuu. Ryhmän seisoessa paikoillaan on hiihtokoululaiset hyvä ohjata niin, että ohitse mahtuu hiihtämään sekä latua, että luistelubaanaa pitkin. Ryhmän voi ohjata jono muodostelmaan latu-uran viereen luistelubaanan laitaan. Esimerkiksi tekniikkaharjoitusta tehdessä hiihdetään edestakaisin pienempää pätkää on U-käännöstä tehdessä vilkaista tuleeko takaa ketään. Ryhmien ohjaajien on hyvä käydä liikkumista ladulla läpi, koska ohjaajat ovat lapsista ja nuorista vastuussa.

Lasten kannustaminen

Jos näet lapsia hiihtoladulla ja he vasta harjoittelevat hiihtämään, anna heille kannustusta ja rohkaisua. Jos näet jonkun kaatuvan rohkaise kannustamalla esimerkiksi "ylös vain". Lapsi, joka kompuroi edelläsi ja harjoittelee voi olla tuleva Iivo Niskanen tai Krista Pärmäkoski. Auta tarvittaessa kaatunutta.

Ladut tarkoitettu hiihtoon

Maastohiihtoladut kuuluvat kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) piiriin. Tämä lainsäädäntö edellyttää, että latujen kunto pysyy turvallisella tasolla. Turvallisuuden takaamiseksi kävely laduilla on kielletty. Mikään latujen käyttö ei saa rikkoa latua, oli sitten kyse hiihtäen latujen käyttäjistä tai muusta ulkoilusta. Kävely on metsässä on jokamiehenoikeus, eikä ladut voi rajoittaa tätä. Kävelijöiden on hyvä ottaa huomioon, oma ja latujen käyttäjien turvallisuus. Latujen rikkominen voi olla rikoslaissa määritelty vahingonteko. Koirien kanssa hiihtävien kannattaa selvittää oman paikkakunnan koirahiihtoladut.

hiihtoetiketti - arttu peltola

Hiihtoetiketin laatinut fysioterapeutti Arttu Peltola

Hiihto ja selkäkipu

Pyöräily ja selkäkipu

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram