03/11/2021

Ergonomia

Ergonomia koostuu monesta eri tekijästä. Monesti se ajatellaan ryhtinä siihen, miten sinä olet, mutta ergonomiaan sisältyy myös missä, millaisilla prosesseilla ja millaisissa olosuhteissa sinä teet työtä. Työvaatetuksella, työympäristöllä, lämpötilalla, työtuolleilla ja -pöydillä on oma vaikutus työergonomiaan.

Tärkein ja asia johon ergonomiassa pystyt vaikuttamaan on sinä itse. Se miten sinun keho ja mieli kestää ja sopeutuu arjessa tulevaan kuormitukseen. Tässä tekstissä käymme läpi, miten voit kehittää itseäsi ergonomiassasi.

Fysioterapia-hieronta-urheiluhieronta-äitiysfysitoerapia-fysio-omt fysioterapia-

Työergonomia

Oman ergonomian kehittäminen mielletään ryhtiin liittyviksi asioiksi. Missä asennossa työpöytä ja työtuoli ovat. Meillä Proxima Finlandilla on hieman laajempi katsontakanta ergonomian kehittämiseen yksilötasolla. Kaikki lähtee liikkeille arvoista.

Arvot

Arvot ohjaavat meidän toimintaamme ja valintojamme arjessa. Monesti valitsemme ammatin, työpaikan ja puolison arvojen perusteella. Arvoja on kuitenkin hyvä tarkastaa tasaisin väliajoin. Jos hartiat meneejumiin ja selkää alkaa kolotta sen takia, että elämässä on selkeä arvoristiriita, ei työpöydän säätäminen silloin auta vaivaan. Arvo ristiriita voi tulla esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, että työ alkaa ottamaan liian suurta roolia arjesta. Muut arvot esimerkiksi perhe, liikunta ja ystävien näkeminen joutuvat sivuun. Tällaisessa tilanteessa on hyvä avata keskustelua esimiehen kanssa.

Arjen voimavarat

Arjen voimavarat liittyvät vahvasti arvoihin ja niitä on hyvä alkaa työstämään arvojen kiteyttämisen jälkeen. Voimavaraharjoituksillä konkretisoidaan se mihin asioihin sinulla arjessa menee aika ja mihin sinä haluaisit, että se menee. Millaisilla muutoksilla pystyt jakamaan voimavaroja tasaisemmin tai syökö, jokin arjen elementti voimavarat muista sinulle tärkeistä asioista.

Tavoitteet ja motivaatio

Tavoitteet ohjaavat työarkea ja niitä pystyy myös hyvin käyttämään osana motivointia. Mutta tukeeko sinun arki tavotteiden saavuttamista ja mitkä asiat ovat sinulle merkityksellisiä? Esimerkiksi päänsärky voi vaikuttaa selvästi työtehoon. Mutta monesti se vaikuttaa sinulla arjessa sinulle paljon tärkeämpiinkin asioihin.

Kipu ja liikkumisen pelko

Kipu on monesti ikävä asia ja se usein rajoittaa liikkumista. Sitä kutsutaan liikkumisen peloksi. Se tarkoittaa liikkumistapojen, liikuntatottumusten ja liikkumisen muuttamista pelon takia. Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että alkaa välttämään istuitumista tietyllä tavalla, koska arvelluttaa sattuuko se selkään. Voit esimerkiksi joutua ottamaan tukea kaiteesta noustessasi portaita tai pahimmillaan vältät, jonkin liikkeet tekemistä kokonaan tai se alkaa rajoittaa liikkumistasi käytännön tasolla.

Ravinto

Miten ravinto liittyy ergonomiaan? Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä osa työssä ja arjessa jaksamista. Esimerkiksi päänsärky voi johtua alhaisesta verensokerista. Silloin ei hieronta tai fysioterapiakaan auta. Hyvällä energialla jaksaa päivän aikana kannatella itseään paremmin ja energiaa riittää muuhunkin.

Uni ja lepo

Uni on tärkein tapa palautua työn ja arjen rasituksesta. Nukutko yössä tarpeeksi? Oletko aamulla virkeä? Millaiset unirutiinit sinulla on? Kaatuuko maailmasi, jos sinulla on yksi huonosti nukuttu yö?

Yllä olevat kysymykset voivat jo ohjata sinua tekemään parempia valintoja arjessa, jotta hyvä uni ja palautuminen mahdollistuu. Hyvä palautuminen on edelletys myös energiselle päivälle.

Stressi

Stressiin vaikuttaa moni asia työpaikalla. Johtaminen, työkaverit, yleinen ilmapiiri ja asenteet. Stressin hallinnassa yksilötasolla tärkeintä on niin fyysinen kuin henkinenkin vahvuus. Käytännössä tämä tarkoittaa valmiuksia kommikointiin työyhteisössä, kykyä purkaa stressiä, kykyä analysoida stressikuormitusta ja ottaa tarvittaessa myös kevyemmin sekä kykyä ilmaista tarve ottaa kevyemmin.

Ergonomian näköala

Se miksi ergonomiaa on tarpeellista tarkastella näin laajasti johtuu siitä, että moni asia, joka tulkiitaan johtuvaksi heikosta erkonomiasta, kuten niskakipu, ei välttämättä johdu huonosta työtuolista tai hiirestä. Muutoksen tekeminen elämässä vaatii merkityksen. Muutoksella on oltava jotain merkitystä sinulle ja sinun arkeen. Merkityksen löytäminen voi olla haastavaa ja siksi meillä on ammattilaisemme auttamassa sinua.

MINÄ-opas ergonomian kehittämisen työkaluna

päänsärky fysioterapia kokonaisvaltainen
Käytämme MINÄ-opasta ergonomiaohjauksen työkaluna.

Yksilöllisyys on tärkeää työergonomian kehittämisessä. Fysioterapeuttimme käyttävät MINÄ-opasta apuna ergonomisessa ohjauksessa. Tärkeimmät aiheet voidaan valita yksilön tarpeiden perusteella ja ergonomiaa voidaan kehittää etä- ja lähitapaamisissa.

Etätyöergonomia

Etätyö on nostanut päätään koronatilanteen takia. Kotitoimistoissa ergonomia voi olla haasteellista hallita ja löytää sopivia työskentely paikkoja ja asentoja. Keho ja mieli ei ole välttämättä tottunut uusiin työskentelytapoihin. Etätyössä esimerkiksi taukojen pitäminen on haastavampaa, koska ei ole ryhmän tuomaa painetta lähteä kahvi tauolle tms. Työn ergonomia on paljon myös asenne kysymys ja kuinka laajana käsitteenä ergonomian käsittää. Jos huono ergonomia on syynä esimerkiksi niska- tai päänsärkyihin, pystyy niihin itse vaikuttamaan. Katso seuraava video ja ota kopit seuraavasta kolmesta asiasta.

Ergonomia ja työhyvinvointi

Ergonomia on yksi näkökulma työhyvinvointiin. Tästä voit lukea, miten kipu vaikuttaa työhön ja mitä teimme asiakasyrityksessämme, jotta työntekö tehostuu. Sitä kannattaa laajentaa ja ottaa osaksi kokonaisuutta. Jos kiinnostuit työergonomian ja työhyvinvoinin kehittämisestä. Voit olla suoraan yhteydessä fysioterapeutti Arttu Peltolaan. Hän auttaa teitä mielellään löytämään teidän yrityksellenne sopivat ergonomian ja työhyvinvoinin kehittämistavat.

Lisää ergonomiasta:

Työterveyslaitos

Kirjoittanut Arttu Peltola

Fysioterapiaa 24 tunnin sisällä!

VARAA AIKA
© 2024
Proxima Finland / Optimal Human Movement Oy
y-tunnus: 2748793-9
crosslist linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram